in

A zöld autók kora

Egyesek szerint Európa légszennyezésének több, mint 17 százalékát a közutakon történő közlekedés teszi ki. Hatalmas összegek befektetése szükséges ahhoz, hogy Európában kivirágozzon a környezetkímélő járművek kora.

A környezetünket kímélő járművek már meg vannak építve!

Számos természetbarát alternatíva született a ”zöld” autók gyártásában. Néhány év múlva kiépítésre kerülnek ezen járművek számára kialakított útvonalak és töltőállomások. Ekkor a közutakon elektromos és hidrogénhajtású autók fognak közlekedni. Ezzel jelentős mértékben csökkentve a légszennyezést.
Az ilyen és ehhez hasonló természetbarát járművek megalkotásán és fejlesztésén sokan dolgoznak. Rengeteg időt és pénzt fektetve tökéletesítésükre.
Ugyanígy ügyeskedtek az Eindhoven Egyetem diákjai is, Hollandiában. Ők magasabb szintre emelték a zöld autók jelentőségét. Megépítették saját környezetkímélő járművüket. Az autót természetes úton lebomló anyagokból építették meg. A fantasztikus jármű a Lina nevet kapta. Maga az autó főleg lenből és cukorrépagyantából készült. Maximális sebessége 80 km/óra. Össztömege pedig nem több 320 kilogrammnál. Újratölthető akkumulátorral van felszerelve, mely egy töltés után 100 kilométeren keresztül biztosít energiát az autónak. Lina akár a mindennapokban, közutakon is vezethető lenne. Természetesen ehhez szükség van néhány biztonsági tesztre. Mivel nem fémből készült, így sokkal nehezebben vészelhetünk túl egy esetleges karambolt. A Lina autó gyártásánál felhasznált energia viszont 80 százalékkal kevesebb, mint fémből készült, klasszikus társainál.
Az ilyen és ehhez hasonló, lebomló anyagokból készült autók nem hosszú életűek. Amennyiben rendkívül környezettudatos a jármű gazdája, akkor végülis lecserélheti a borítást és használhatja tovább az autót. Valószínű, hogy az ilyen kocsik a jövőben sem fognak a legnépszerűbb járművek közé tartozni. Viszont, ahogy az egyetem diákjai is rávilágítottak a helyzetre, gyárthatunk több természetes anyagból készült autóalkatrészt. Ezzel is óvva környezetünket a felhalmozódott szeméttől. A zöld autók vezetésével pedig lényegesen csökkenthetjük a levegő szennyezését.

A napenergia felhasználása

Mentsük meg a tátogó kökörcsint!