in

A szélenergia hasznosítása

A szélenergiát már régen is megpróbálták többféleképpen hasznosítani, legelőször akkor, amikor beindult a hajós kereskedelem. A vitorlás hajókat pedig a szélmalmok követték, melyek Európában először a 9. században jelentek meg. Jelenleg ez a fajta megújuló energia és hasznosítása az egyik leggyorsabban terjedő megoldás az áramfejlesztésre világszerte.

Hogyan működik?                                              

A szélenergia kitermelésének koncepciója, hogy a szélturbinák lapátjainak forgási energiájából termel elektromos áramot. A mozgó légtömegekből tehát energiát nyer, amelyet generátorok segítségével villamosenergiává alakítanak át. A szélenergiát kitermelő ipar dinamikusan fejlődik, ezért már számos országban látni szélerőműveket, melyek három méretben fordulnak elő. Vannak az akkumulátortöltésre és fűtésre használt kicsi, különálló turbinák (10 kW teljesítmény). Ezeket olyan helyeken érdemes használni, amik távol esnek a villamos energiahálózatoktól, mivel sokkal drágábbak és nem gazdaságos a kettőt egyszerre igénybe venni. A második kategória a hibrid energiarendszerek közepes szélturbinái (10-150 kW teljesítménnyel), melyek dieselgenerátorokkal vagy fotoelektromos cellákkal is kombinálhatóak, és vízhálózatok, akkumulátorok töltésére vagy sótalanítás céljából is felhasználhatóak. A harmadik csoport pedig a közép- és nagy szélturbinák csoportja, melyek teljesítménye eléri az 1500-3000 kW-t.

A szélenergia termelésének előnyei és hátrányai

Természetesen a szélenergiának is vannak előnyei és hátrányai is, azonban az előnyök vannak túlsúlyban. Környezetbarátak, mivel nem bocsátanak ki szén-dioxidot más erőművekkel ellentétben, és így nem növelik az üvegházhatást. Mivel a szél megújuló energiaforrás, ezért korlátlan mennyiségben rendelkezésünkre áll, nem fogy el soha és bármennyit használhatunk belőle. A szélerőművek építése egyszerű, használatuk biztonságos, üzemeltetési költségeik pedig alacsonyak és nem zárják ki az adott terület más célokra – például mezőgazdasági – történő hasznosítását.

A szélenergia kitermelésének és hasznosításának egyetlen hátránya van, ami azonban eléggé kiszámíthatatlanná teszi, és ez pedig nem más, mint maga a szél. Nem tudjuk irányítani, hogy mikor fújjon és mennyire, hiszen ha túl erős vagy túl gyenge, a szélturbinák leállnak. Ezért nem lehet akárhová szélerőműveket építeni. Leginkább szeles dombvidékeken és tengerpartokon ajánlott. Ezen kívül nem mindenki szereti a nagy fehér szélmalmok látványát, ami sok természetközeli helyen természetellenes érzést kelthet bennünk.

A házi komposztálás előnyei

A Zero Waste életmód

A Zero Waste életmód