in

Energiatakarékosság az iskolában

Az energiatudatosság és környezetvédelem mindannyiunk feladata és érdeke. Ezért az élet minél több területén alkalmazni kell ahhoz, hogy beépüljön mindennapjainkba és természetes rutinná váljon. Hogy mindezt elérjük, szükséges az ilyen szemléletű nevelés és szocializálódás, ami leginkább otthon, családunk körében, valamint második otthonunkban, az iskolában valósulhat meg.

Az energiapazarlásra nem csupán otthonunkban érdemes odafigyelni, hanem az iskolában is. Nyitott szemmel, tudatosan érdemes közlekedni a tantermekben, folyosókon és mosdókban mind a tanároknak, mind pedig a diákoknak. Ha mindenki csak egy kicsit is odafigyel és tesz valamit az energiapazarlás ellen, akkor ennek az összefogásnak hamar meglesz az eredménye és kis „energiabefektetéssel” nagy mennyiségű energiát spórolhatunk.

Hogyan spóroljunk energiát az iskolában?

Az, hogy rendeltetésszerűen működjenek az olyan dolgok, mint a fűtés, az áramszolgáltatás és a vizes helyiségek az iskolákban, nem csupán a karbantartó feladata és felelőssége. Gyerekként még nem gondolunk a tudatos víz és áramfogyasztás fontosságára, ezért gyakori az iskolákban a nagy pazarlás. Ha csöpög a csap az egyik mosdóban vagy ömlik a víz a wc-ben, akkor nem kell szó nélkül hagyni és megvárni, míg valaki észreveszi. Ennek megelőzése érdekében mindig el kell zárni rendesen a csapokat, a wc-t lehúzni és nem hagyni eldugulni, valamint jelezni a karbantartónak, ha problémát észlelünk.

A tantermekben érdemes a villanyt eloltani szünetekben, a tanórák ideje alatt pedig a folyosókon, hogy ne égjenek fölöslegesen. A számítógépeket nem érdemes szünetekben kikapcsolni, amennyiben több órán keresztül használják őket, hiszen a ki- és bekapcsolások nagyobb energiapazarlással járnak.

A szellőztetésre is érdemes odafigyelni. Eredményesebb és hatékonyabb egy gyorsabb, de teljes szellőztetést tartani, több ablakot is kinyitva, mint egy hosszút. Ha csak résnyire nyitjuk ki az ablakot, attól nem cserélődik ki az osztály levegője, kiszáll a meleg az ablakon és hideg lesz a teremben.

Tanítsunk és tanuljunk az energiatakarékosságról

Ahhoz, hogy ezek a dolgok természetessé váljanak és berögződjenek mindenki számára, érdemes az iskolák tantervébe olyan órákat bevezetni, ahol erről tanulhatnak a gyerekek. A szülők és a tanárok felelőssége, hogy a diákok elsajátítsák ezt a szemléletet, egyrészt bizonyos témák és teendők megvitatása, másrészt a felelősségteljes példamutatás által.

Innovatív ötletek az ételpazarlás megfékezésére

Innovatív ötletek az ételpazarlás megfékezésére

Mit jelent az ökológiai lábnyom fogalma?

Mit jelent az ökológiai lábnyom fogalma?