in

Mentsük meg a tátogó kökörcsint!

Mára rengeteg élőlény vált fokozottan veszélyeztetetté. Az utóbbi években pedig több faj ki is halt. A tátogó kökörcsin is majdnem hasonló helyzetbe került. Hála az emberek környezettudatosságának, ez nem következett be.

Kolozsvár környékén jelentős méretű védett területek találhatók. A védett területeket számos ritka és kizárólag azon a környéken megtalálható  növények és állatok színesítik.
A tátogó kökörcsin vagy Pulsatilla patens rendkívül ritka és sokak számára ismeretlen növény. A faj lila virága lassan teljesen eltűnik a kolozsvári Bükk mezőiről. Megtörténhet,hogy ez a kökörcsin faj kipusztul ezen a vidéken.A növény 5-4o centiméter nagyságú, virágai harang alakúak ,melyeken apró szőrök találhatók. Európa több részén is megtalálható. Kontinensünk mára egyik legveszélyeztetettebb növénye. 19oo óta egyre több településen pusztult el a tátogó kökörcsin utolsó példánya. Ezért a szakértők megpróbálják mesterséges szaporítással visszahozni a növényfajt. Különleges természetmegőrzési területeket hoztak létre, ahova újra ültethetik a tátogó kökörcsint. A kökörcsin gyenge és védtelen növény, mely könnyen áldozatul eshet az ember nemtörődömségének. Az ember mellett még számos káros tényező nehezíti meg a virág fennmaradását. Az állatok letaposhatják, a vastag mohatakaró és a sűrű növényzet pedig megakadályozza a terjeszkedésben. A tátogó kökörcsin egyedszáma jelentős mértékben zuhanni kezdett. Ezért Európa több országa is elhatározta, hogy megmentik a fajt és mesterségesen növelik e különleges virág populációjának méretét. Ez idő alatt állandó figyelemmel követik a történéseket. Hasonlóan a kolozsvári Bükkben található kicsiny, útszéli tátogó kökörcsiny populációt is meg akarják őrizni. A populációk összetételét fontos volt megfigyelni, ahhoz hogy sikeres legyen a mesterséges szaporítás. A virág egyedeket természetes élőhelyükön kívül nevelgették, majd ezután lettek kiültetve megszokott környezetükbe. A projektben résztvevők reményei szerint ez a próbálkozás sikeres lesz és visszatelepíthető,megmenthető lesz a faj.

A zöld autók kora

Juhász Árpád véleménye a klímaváltozásról