in

Indukciós főzőlap – pro és kontra

Az utóbbi évek egyik nagy konyhai találmánya az eletromágneses elven alapuló indukciós főzőlap. A szinte csak előnyökkel rendelkező eszköz jó megoldás az egyszerűbb, gyorsabb, energiatakarékosabb főzésre, ugyanakkor oda kell figyelni bizonyos szempontokra, amik néhány esetben kizárják használatának lehetőségét.

Miért használjunk indukciós főzőlapot?

Az indukciós főzőlap árammal működik, nem szükséges hozzá gáz, nincs nyílt láng és így sokkal kisebb a balesetveszély. Maga a főzőlap működésben közben sem melegszik fel, csupán akkor, ha megfelelő anyagból készült edény kerül rá, aminek a tartalma gyorsan felmelegszik a főzőlapon. Pont emiatt a hőveszteség is minimálisra csökken, a hatásfok pedig maximalizálódik.

Mivel nem forrósodik fel, a rá fröccsent étel nem ég oda, ezért sokkal egyszerűbb takarítani is és nem is melegíti fel a konyhában a levegőt. Sokkal gyorsabb a reakcióideje, mint a hagyományos vagy más elektromos tűzhelyeknek és egy gombnyomással szüneteltetni lehet a főzést, majd ugyanonnan folytatni. Kiemelten biztonságos és gyerekzárral ellátott.

Mi az akadálya az indukciós főzőlap használatának?

Mivel mágneses elven működik, ezért azok az emberek nem használhatják, akiknek pacemakerük van, mivel közelről befolyásolja annak működését. Továbbá figyelembe kell venni, hogy nem mindenki számára jelent megtakarítást egy ilyen befektetés. Egyrészt nem olcsó, másrészt nem is térül meg az ára, ha otthonunkban drágább az áramszolgáltatás, mint mondjuk a gáz. Azok számára a legideálisabb, akiknek energiatakarékos áramforrásaik vannak, ami mondjuk a nap- vagy szélenergiából származik.

Ezen kívül nagyon fontos, hogy az indukciós főzőlapok nem akármilyen edénnyel működnek. Csakis fém edényekben főzhetünk rajta, és azok közül sem mind megfelelő. Egy egyszerű mágnessel letesztelhetjük meglévő edényeinket, hogy működőképesek-e indukciós főzőlap esetében. Ha rájuk tapad a mágnes, akkor megfelel, ha azonban nem, akkor számolni kell az új edények beszerzési költségével. Természetesen gyártanak indukciós főzőlapoknak megfelelő edényeket, sőt olyan adaptert is, amit a régi edényeink és a főzőlap közé kell helyezni. Ez a fémkorong elősegíti a hatékony főzést anélkül, hogy egész edénykészletünket lecserélnénk.

Ha bizonytalanok vagyunk, és nem szeretnénk egyből egy egész főzőlapot vásárolni, akkor beszerezhetünk egy szóló, egy edénynek megfelelőt is vagy egy vegyeset. Ezen kísérletezhetünk, hiszen a megrövidült főzési idő újfajta főzési technikák elsajátítását is igényli.

A Zero Waste életmód

A Zero Waste életmód

Innovatív ötletek az ételpazarlás megfékezésére

Innovatív ötletek az ételpazarlás megfékezésére