in

Az Alpine szerint a motorsport jövője a hidrogén-hajtásban van, legalább is az Alpenglow koncepciója ezt sugallja

A Renault csoport tulajdonában lévő francia autógyártó, az Alpine egy új koncepcióautót mutatott be, amelynek aerodinamikus sziluettje teljesen átlátszó pilótafülkével rendelkezik.

Az október 17-én, a Párizsi Autószalonon debütáló hidrogénnel hajtott „Alpenglow” a sportautók jövőjét és a fenntartható és kibocsátásmentes mobilitás új korszakát jelzi. Elegáns dizájnja egyaránt szól verseny- és nyílt utcai környezethez, a környezetbarát autó koncepciójának főszereplője pedig a víz.

Az együléses autóban a vezető a könnycsepp alakú pilótafülke két oldalán elhelyezett két hidrogéntartály között ül. A vezető és a belső tér eggyé válik, a pilótafülke pedig egy kék színű, áttetsző sisaknak tűnik.

Az Alpine csapata arra törekedett, hogy olyan átfogó formát hozzon létre, amely egyetlen egésznek tekinthető, magyarázata szerint „a belső és a külső a szimbiózis állapotában van”.

Aerodinamikus formák és stilizált fények egymás mellett

Az Alpenglow név egy optikai jelenségre utal, amikor napnyugta után vagy napkelte előtt egy vízszintes, vörösre színezett fénysáv jelenik meg a horizonton. Az 5 méter hosszú, 2 méter széles és kevesebb mint 1 méter magas Alpenglow egy rendkívül karcsú autó, amelynek formás vonalai a jövőbeli Alpine modellek jellemzőit tükrözik. A versenyautókban általában megtalálható kellékek, mint a központi vezetőülés és a versenykormány, tovább erősítik a jellegzetes formanyelvet.

Az autó egy teljesen átlátszó hátsó szárnyat kapott, amely szinte eltűnik a szem elől. Bár könnyűnek tűnik, nagy jelentősége van az autó teljesítménye szempontjából, mivel segít csökkenteni a légellenállást és nagyobb leszorítóerőt generálni.

Az első lámpák a V-alakú orr-részbe vannak integrálva, amely az Alpenglow hosszában folyamatos piros vonalként fut végig. E vonal mindkét végéből háromszög alakú fényekkel szimbolizált „csillagzápor” tör elő – ez az Alpine ikonikus kézjegyére utal.

„Az elülső rész vörös árnyalatokkal kezdődik, mintha egy üstökös lépne be a légkörbe, majd a hátsó részen folytatódik, ahol a kék különböző árnyalatai az Alpenglow tiszta kibocsátását jelzik – gyakorlatilag csak vízgőzt bocsát ki működés közben”.

A bal és a jobb oldali tartályok még jobban kiemelik a sziluett csábító megjelenését, lágy ívükkel zökkenőmentesen illeszkednek az íves formavilágba.

A kék fényeknek köszönhetően a belsőégésű motor által termelt pára kékes árnyalatot kap, ami varázslatos és sportos érzést kelt, amely követi az autót.

A kerekeket átlátszó felnik borítják, hópelyhes mintázatot alkotva, amely az Alpine-identitást hordozza. A felnik közepén található háromszögben hidrogén és az Alpine logó látható, kiemelve a márka kézjegyét.

Az új energiatakarékos F1-es motorszabályok szabaddá teszik az utat a Porsche és az Audi számára a száguldó cirkuszban

Valóban a szélenergia lehet a jövő forrása?