in

Zero Waste, bio, natúr, magyar: mi mindenre kell figyelned kozmetikum választásakor

Környezettudatos vásárlóként ezer szempontot kell figyelembe venni a kozmetikumok kiválasztásakor. Nem is beszélve az egészségügyi szempontokról: hiába zero waste valami, ha allergizál, hiába tartalmaz csak bio összetevőket, ha hormonkárosító tartósítószert tartalmaz. 

A zero waste kozmetikum alapvetően csak a utántöltős boltokban érhető el – de itt inkább élelmiszerre koncentrálnak, így nehéz például a bőrtípusodnak megfelelő választékot találni, főleg ha kisebb településen élsz. A következő fokozat az újratölthető/újrahasznosítható csomagolás, ilyenkor gyakorlatilag csak a címke az, ami “hulladék”- tipikusan ilyenek az üvegtégelyben érkező kozmetikumok, ahol a márkához visszaküldhetőek a tégelyek. A következő fokozat a papírcsomagolásban érkező termék, ahol a papír térfogata minimális a termékhez képest, és viszonylag jól újrahasznosítható/lebomlik. Bármelyik megoldást választod, a műanyag-tégelyes megoldásokhoz képest hatalmas az előrelépés. 

A bio kozmetikum hivatalosan olyan kozmetikumot takar, amely minősített és összetevői is minősített bio összetevők. Ennek a hátulütője, hogy a minősítés folyamata rendkívül költséges, így a kisebb márkák jellemzően nem engedhetik meg maguknak – az ő esetükben az összetevőknél tüntetik fel, hogy mely összetevő érkezett organikus gazdálkodásból. 

A natúrkozmetikum kifejezés, ha lehet, még trükkösebb: gyakorlatilag nem létezik hivatalos definíció: több nemzetközileg elfogadott minősítő szervezet létezik pl. Ecocert, NaTrue, BHID, ezek eltérő szigorúsággal kezelik az összetevőket. Átlag vásárlóként nehéz folyamatosan képben lenni, hogy a sajtóban folyamatosan megjelenő néhány összetevőn túl mi az aggályos. A parabénről már mindenki tudja, hogy nem jó (ettől még jó néhány termékben megtalálható), de a sokkal inkább rákkal összefüggésbe hozott BHA-ról vagy BHT-ről kevesen hallottak. (Létezik egy webáruház, ahol előszűrik számodra a termékeket, azaz kínálatukban nem szerepelnek a szerintük aggályos összetevők, ezt a webáruházat és az összetevőkre vonatkozó tiltólistájukat itt találod meg).

Amikor azt írom magyar termék, az egyértelmű igaz. Nos, nem annyira. Jellemzően azokat jelölik magyar terméknek, ha Magyarországon készült. Ellenben környezettudatos vásárlóként belegondoltál már abba, mennyit utaznak az egyes összetevők? A pálmaolaj rossz, csúnya, gonosz, de olyan mértékben szomjazzuk már az egzotikus kókuszolajat, kakaóvajat vagy shea vajat is, hogy lassan ezek őrült termelése is környezeti problémává válik. Arról nem is beszélve, hogy ezek az összetevők ezer kilométereket utaznak, hogy hozzánk elérjenek. Ezért amikor arról beszélünk, hogy magyar kozmetikum, akkor az összetevőkről is érdemes szót ejteni: megterem és hazai olajfajta a repce, a kender, az anti-aging csipkebogyó olaj, a ligetszépe, de még az olívaolaj is viszonylag elfogadható távolságból érkezik. Hasonlóképp számos gyógynövény, pl. a rozmaring, levendula, menta, citromfű hazai, vagy legalábbis európai termelésből érkezhet. Mindezt azért írom, mert ezek az összetevők nem mindig “szexik”, pedig lehet többet teszel a környezetért, ha a sheavajas-kókuszolajos, argán olajos termék helyett egy kenderolajos vagy olívaolajos alapú terméket választasz. 

És hogy fokozzam, ezek természetesen egymás mellett létező kategóriák, ezért egy környezet- és egészségtudatos vásárlónak nincsen könnyű dolga. 

3 “zero waste” filozófiájú magyar márka

Cocoon Manufaktúra

Bár a nevükből nem egyértelműen derül ki, de a Cocoon Manufaktúra megálmodója egy fiatal pár Isti és Nóri, akik a Pilis szívében készítik a termékeket. Szinte minden termékük üveg tégelyben érkezik, amelyet visszavárnak és újrahasznosítanak. Külön pozitívum, hogy még a címkék is speciális nyomdatechnikával készülnek, hogy minimalizálják a környezeti terhelést. Az termékeik összetétele pedig varázslatos, semmi aggályos összetevő, nincs benne kőolajszármazék vagy felesleges színezék. A legtöbb termékük vegán (kivéve a méhviaszos termékeket). Bár használnak külföldi alapanyagokat (ez a vásárlói igények miatt megkerülhetetlen), nyitott szemmel járnak itthon is és ahol lehet, becsempészik a hazai alapanyagokat is a repertoárba. Minden szempontot figyelembe vevő, a legszuperebb termékeik ebből a szempontból a hazai kenderolajos Zöld Szappan, a levendula-kenderolajos Levendula Testvaj és a barackolaj-kávé alapú Kávés testradír. Itt tudod megnézni a termékeiket >>>

Mix your Nature

A Mix Your Nature alapítója, Csilla minőségmániás: mint megtudtam tőle, hetente keveri ki a termékeket, hogy minden vásárlója a lehető legfrissebb terméket kapja kézhez. Persze válogatásunkba nem emiatt került bele: túllépett a szappan, testvaj kombináción, így szemránckrém és arckrém is kapható nála, de minden stiftes, szilárd formátumban, amit ráadásul papírtubusba csomagol. Ezek a kis stiftek a bőrhöz érve pont annyira puhulnak meg, hogy könnyen kenhetőek legyenek és sok-sok jóságot tartalmaznak. Ja és mondtam már, hogy újrahasznosítható/ lebomló papír a csomagolásuk? A kínálatukban található vadrózsa-hialuronsavas szermránckrém ráadásul egyáltalán nem jelent kompromisszumot a bőrödnek sem, hiszen anti-aging csipkebogyó olaj és szuperhidratáló hialuronsav is található benne.

Love2Smile

A Love2Smile szappanjait azért válogattam be a válogatásba, mert itt mindenki biztos megtalálja a kedvencét, miközben egy sima papír védőcsomagoláson kívül nincs felesleges csomagolás. Egyetlen termékük tartalmaz műanyagot: a zuhanyszappanjaik fellógathatóak, és minden kipróbált természetes madzag annyira megszívta magát vízzel, hogy a szappant is feláztatta, ezért itt a Love2Smile-osok kénytelenek műanyag akasztót alkalmazni. A Love2Smile szappanjai Budapesten készülnek, egy kis manufaktúrában és a széles illatválasztékon túl zuhanyozáshoz, fürdéshez és hajmosáshoz nagyon jól jön különleges, félgömb alakú formájuk, kézre álló a szappanjuk! Nézd meg az összes kézműves szappanukat itt >>>

Remélem ezeknek a szuper hazai kisvállalkozásoknak a bemutatásával inspiráltalak, hogy legalább egy kozmetikumodat környezettudatosabbra cseréld! A bónusz, hogy ha eddig hagyományos termékeket használtál, akkor ezek a márkák a bőrödre is hatványozottan pozitív hatással lesznek! 

A Kínai napenergia végre versenybe száll a szén-erőművekkel

A levegős hőszivattyú előnyei és működése