in

Mit jelent az ökológiai lábnyom fogalma?

Az ökológiai lábnyom egy olyan hektárban kifejezett érték, melyet egy arra irányuló elemzéssel lehet kiszámítani, hogy mennyi energiát fogyasztunk és mennyi hulladékot termelünk. Alapvetően a víz és a föld erőforrásaira irányul. Megmutatja, hogy mennyit használunk el a meglévőkből, hogy mennyi jut egy főre és, hogy milyen kilátársokra lehet számítani ennek alapján.

Kinek van ökológiai lábnyoma?

Ökológiai lábnyoma minden élőlénynek van, aki energiát fogyaszt. Ezt ki lehet számítani egyetlen személyre, vagy családra, de egész városokra vagy országokra is. Az, hogy mekkora ez a mérőszám, függ a földrajzi elhelyezkedéstől, életszínvonaltól, történelmi kortól, gazdasági helyzettől, a népsűrűségtől és természetesen az energiafogyasztástól.

Pont emiatt a fejlett országokban átlagosan nagyobb az ökológiai lábnyom, mint a kevésbé fejlettekben. A jelenlegi eredmények vészjóslóak: egy emberre 1,8 hektár terület jut, azonban nagyjából átlagosan 30%-al haladja meg ezt a Föld népessége, ami azt jelenti, hogy sokkal több energiát fogyasztunk és hulladékot termelünk, mint amennyi a hosszútávú fenntartható földi élethez szükséges lenne.

Az ökológiai lábnyom kiszámításánál figyelembe veszik, hogy mennyi és milyen ételeket fogyasztunk, mennyi gázt, vizet, áramot, építőanyagot használunk, mivel és mennyit utazunk és mennyire vagyunk környezettudatosak. Kiszámították, hogy Észak-Amerikában átlagosan 9 hektárnyi terület jut egy emberre, ami azt jelenti, hogy két, sőt három Földre lenne szükség ahhoz, hogy hosszútávon mindenki meg tudjon élni rajta.

Az ökológiai lábnyom csökkentése

Ez a mutatószám leginkább figyelemfelkeltő és iránymutató, még dolgoznak a pontos kiszámítási módszereken, hogy ne csak egy átlag jöjjön ki. Azonban mindenképp érdemes elgondolkodni azon, hogy mi magunk mennyi energiát fogyasztunk, esetleg pazarlunk és milyen mennyiségű és minőségű hulladékot termelünk.

A zöld életmód, az újrahasznosítás, a környezettudatos közlekedés és életszemlélet, a komposztálás mind olyan lehetőségek, melyekkel csökkenthetjük ezt a vészjósló számot és megmenthetjük Földünket a kiszáradástól és a különböző energiaforrások kiapadásától. Ha mindenki egyenként megpróbál tenni az ügy érdekében, akkor óriási sikereket érhetünk el közösen, egymásért.

Energiatakarékosság az iskolában

Energiatakarékosság az iskolában

A méltányos kereskedelem

A méltányos kereskedelem