in

Zuhanyzás vagy kádban fürdés – melyik a takarékosabb?

Ha vitát indítanánk ebben a témában, valószínüleg döntetlen lenne az eredmény, mivel mindkét módszernek vannak ellenzői és támogatói. Egyesek szerint akkor spórolunk több vizet, ha kiengedjük a fürdéshez elegendő mennyiséget a kádba és abból „gazdálkodunk”, mások szerint pedig akkor, ha gyorsan lezuhanyzunk. Természetesen csak akkor van alapja ennek a dilemmának, ha van választási lehetőségünk: ha mi dönthetünk arról, hogy forró fürdőt vagy gyors zuhanyt szeretnénk. Ehhez szükségesek a megfelelő körülmények, amelyek azonban nem minden lakásban biztosítottak – manapság már praktikusabb csak zuhanykabinnal felszerelni a fürdőszobát, mivel kevesebb helyet foglal. De lássuk milyen racionális érvek szólnak még a zuhanyzás mellett vagy esetleg ellen.

Zuhanyzás vs. fürdés

Először is azért választják sokan a zuhanyzást, mivel az egészségesebb a fürdővel szemben. Habár mindkét módszer megfelel a tisztálkodásra, ha sokáig áztatjuk magunkat a fürdővízben, az kiszáradt bőrhöz vezethet. Az is ezt eredményezheti, ha túl sokáig tisztálkodunk – tehát ilyen szempontból mindegy, hogy zuhanyzás vagy fürdőzés közben tesszük azt, inkább ne tegyük … vagyis ne túl sokáig.

Szerencsére nem csupán saját magunknak teszünk jót azzal, ha lerövidítjük a fürdés idejét, hanem környezetünknek és embertársainknak is. És mivel a zuhanyzás az, amelyik kevesebb idő alatt – és kisebb mennyiségű vízzel – oldható meg, ezért környezetvédelmi és energiatakarékosság szempontjából ez a jobb módszer. Természetesen csak abban az esetben, ha nem egy negyven perces zuhanyzásról van szó. Ajánlott a zuhanyrózsára víztakarékos adagolót szerelni, ezáltal is mérsékelni lehet a fogyasztást. Ha egy átlagos – 7-8 perces – zuhanyzásról van szó, akkor kb. ötször kevesebb vizet használunk el, mintha kádban fürdenénk. Ez függ persze attól is, hogy kinek mennyi az ideális idő és vízmennyiség.

Mi a helyzet a közérzettel?

Kutatások bizonyítják, hogy a közérzet szempontjából a zuhanyzás és a fürdés között nincs különbség, mindkettő felmelegíti a testet és lelket, hangulatjavító hatása van. Tehát ha össze akarjuk kötni a kellemest a hasznossal, akkor mindenképp a zuhanyzás a nyerő. Mindent összevetve azonban a kádban fürdés támogatóinak is jó hír, hogy a hangsúly nem azon van, hogy melyik módot használjuk tisztálkodás céljából, hanem azon, hogy mennyi ideig tesszük azt. Ez igaz úgy az egészségre, mint a takarékosságra is.

Teremthetünk munkahelyeket a megújuló energiaforrások segítségével?

A környezetkímélő elektromos autó