in

Az erdőírtás káros hatásai

Az erdőírtás egyre nagyobb méreteket vesz fel. Egyre kevesebb az érintetlen erdőség. A sok fa kivágása rengeteg káros hatást gyakorol a környezetre. Az erdők írtása jelentős szerepet játszik az éghajlatváltozásokban és a globális felmelegedés veszélyében.

Az erdők lassan eltünnek, ez miatt pedig megnő az üvegházhatás. A globális klímaváltozás fő oka, hogy megfogyatkoznak az erdők.
A faírtás rengeteg módon károsítja a természetet. A globális felmelegedés mellett sok más probléma is fennáll.

Az erdők kiírtásával megszünik az állatok természetes élőhelye. Azok az állatok melyek már nem tudnak elvándorolni, elpusztulhatnak. Egyre több faj hal ki az emberi nemtörődömség miatt. A növények és az állatok is szenvednek az erdők írtása miatt.

Az erdők írtása a víz természetes körforgására is kihatással van. A fák jelentős szerepet játszanak a körforgásban. Az Amazon őserdeinek növényei tartalmazzák a térség vízmennyiségének több, mint 90%-át. A fák megölésével felborul a víz körforgása is.

Az erdőkben rengeteg fát vágnak ki évente. Ezzel nem csak a fák száma csökken, hanem a többi faj életére is kihatással van. Sok növényfaj kizárólag fák közelében kialakult közegben tud életbe maradni. A fák írtásakor ezeket a növényeket is megöljük.

Talán még nem érezzük teljes mértékben, hogy mennyire káros a túlzott fakitermelés környezetünkre, viszont egy idő múlva bizony észlelni fogjuk a változásokat.
Napjainkra a világ őserdeinek közel fele írtásra került. Az össz erdőség 6-12%-a már eltünt a Föld szintjéről. A káros szén-dioxid mennyisége egyre csak nő. A WWF szerint percenként 36 focipálya területének megfelelő erdő kerül írtásra. Ezek igen riasztó számok és tények.
Igyekezzünk minél több fát ültetni és óvni környezetünket!

Juhász Árpád véleménye a klímaváltozásról

A LED izzók használata