in

Teremthetünk munkahelyeket a megújuló energiaforrások segítségével?

2016-ban a megújuló energia szektorában 9,8 millió ember dolgozott, ami 1,1%-os növekedés a 2015-ös évhez képest. Ráadásul csak maga a napenergia-ipar kétszer több embert foglalkoztatott, mint a szén- és olajipar együttesen.

A fosszilis üzemanyagok kitermelésével és egyéb ezt támogató aktivitásokkal járó munkák többsége csökkenőben van 2012 óta, amikor is a gáz- és az olajipar elérte a csúcspontját. Attól kezdve az emberek új lehetőségeket kezdtek keresni, és itt jönnek a képbe a megújuló energiaforrások, amelyek 12%-kal gyorsabb növekedést mutatnak, mint az Egyesült Államok gazdasága.

Mára a tiszta energiával való munkák már sokkal könnyebben elérhetőek és jól fizetőek. Ennek a nagy növekedésnek a fő oka a gazdasági indikátorokban keresendő. A vállalkozások felismerték, hogy a fenntartható fejlődés kulcsfontosságú a sikerhez, a hosszú távú teljesítményhez és a befektetésekhez. Emellett a nap- és széltermékek árai csökkentek, így azok megfizethetőbbé váltak.

Az olyan nagyhatalmak, mint az Egyesült Államok, Kína és Németország egyre próbálja inkább előtérbe helyezni a megújuló energiaforrásokat, ugyanis ezt látják egyik tényezőnek azon a céljuk eléréséhez, hogy 40%-kal csökkentsék a bolygó gázkibocsátását. Ez pedig magába foglalja a tiszta energia előállításához szükséges gyárak építését is, amellyel további 430 000 munkahely teremthető.

Milyen ágazatok kínálnak új álláslehetőségeket?

Vegyük például a szélenergiát. Csupán ennél az egy ágazatnál is szakemberek garmadára van szükség. Ugyanis szakemberek kellenek a gyártáshoz, a projektfejlesztéshez, a különféle szerkezetek és turbinák felépítéséhez. De szükség van pénzügyi szolgáltatásokra, szállításra, logisztikára, karbantartásra és különböző további műveletek elvégzésére is. A helyi önkormányzatok is több mint 500 gyárat építettek, amelyek úgyszintén munkaerőt igényelnek.

Persze a többi technológia sem marad le. 2009-ben a vízerőművek ipara 250 000 munkahelyet teremtett. A napenergia szektora 100 000 embert vett fel, míg a geotermikus ipar 5200 embert kezdett el foglalkoztatni.

A megújuló energiaforrások ágazatában bekövetkező növekedések a beruházások tekintetében potenciálisan több munkahelyet fognak biztosítani, mint bármely más fosszilis üzemanyagipar. A helyi vállalkozások és a megújuló energiával foglalkozó iparágak e változás előnyeit élvezhetik, mivel jövedelmük jelentősen nőni fog.

A megújuló energiaforrásokra való áttérés előnyei egyértelműek, ezért a kormányoknak mindenképpen pozitívan kell reagálniuk erre.

A LED izzók használata

Zuhanyzás vagy kádban fürdés – melyik a takarékosabb?