in

Beindult a világ legnagyobb szén-dioxid-eltávolító üzeme

Climeworks

Izlandon megnyílt egy új nagy létesítmény, amelyet a szén-dioxidot a légkörből való kivonására építettek.

Az izlandi Hellisheiðiben most indult be a Mamut elnevezésű létesítmény, amely az eddigi legnagyobb ipari létesítmény, amely a szén-dioxid kiszűrésére épült a levegőből.

A létesítményt a svájci Climeworks klímatechnológiai vállalat működteti, amelynek ügyfelei közé tartozik többek között a JPMorgan Chase, a Microsoft, a Stripe és a Shopify.

Ez a legújabb ipari létesítmény, amelyet azzal a céllal építettek, hogy eltávolítsák a szén-dioxidot a levegőből, ezt az eljárást közvetlen levegőleválasztásnak (DAC) nevezik – és világszerte több létesítményt is terveznek megépíteni.

A DAC elvileg az éghajlatváltozás elleni küzdelem egyik módja lehet azáltal, hogy megszabadul a légkörben felhalmozódott üvegházhatású gázok kibocsátásától, de az eljárásnak még bizonyítania kell, hogy elég nagy méreteket tud ölteni ahhoz, hogy érdemi hatást gyakoroljon.

A Mammoth az eddig működő legnagyobb DAC-üzem

Climeworks

A Climeworks izlandi működésének célja az volt, hogy megmutassa a világnak, hogy ez a technológia működőképes. Most meg kell néznie, hogy meg tudja-e ismételni ezt a korai sikert a világ többi részén is.

Még 2017-ben a Climeworks lett az első olyan vállalat, amely szén-dioxidot szívott ki a levegőből, és azt szénsavas italokban és üvegházakban használt termékként értékesítette.

Nagy lépést tett előre 2021-ben Izlandon, ahol megnyitotta a DAC Orca üzemét, hogy megkezdje a CO2 megkötését és tartósan a föld alatt történő megkötését az ügyfelek, köztük a Microsoft számára.

Az Orca volt az eddig működő legnagyobb DAC-üzem. A Mammut majdnem tízszer annyi CO2-t képes lesz megkötni, mint az Orca, ha egyszer teljesen működőképes lesz, évente mintegy 36 000 tonna szén-dioxidot. Azonban ez még mindig nem sok szén-dioxid, figyelembe véve, hogy csak a Microsoft 2022-ben közel 13 millió tonna szén-dioxidot bocsátott ki.

A Mammut fejlődése és növekedése mindeközben még mindig folyamatban van. Egyelőre csak 12 moduláris konténert telepítettek a Mammutban és a Climeworks azt mondja, hogy további 60-at tervez telepíteni, hogy még idén befejeződjön az építkezés.

Az erdőirtás következményei