in

A padlófűtés előnyei

Kétségkívül jelenleg a padlófűtés a legkényelmesebb módja annak, hogy otthonunkban télen is kellemes hőmérsékletet teremtsünk. A hagyományos fűtőberendezésekhez képest sokkal praktikusabb, kényelmesebb és nem utolsó sorban takarékosabb.

Megtérül az ára

Igaz, hogy elég körülményes a padlófűtés kialakítása, ami magasabb költségekkel is jár, főleg ha környezetbarát, illetve energiatermelő berendezésekkel kombináljuk, azonban a ráfordított költségek belátható időn belül megtérülnek. Az azonos méretű lakások esetében egy padlófűtéses lakásban akár 15% energiát is spórolhatunk, mivel a hő egyenlő mértékben oszlik el a lakásban és ennek köszönhetően a padlófűtéses helyiségekben az emberek komfortérzete 2°C fokkal kevesebb, mint a hagyományosan fűtött lakásokban. Akkor ajánlott padlófűtéses berendezést kialakítani, ha éppen épül a ház, esetleg felújításnál, mivel fel kell bontani a padlót és hosszadalmas munkálatokat igényel.

A radiátoros fűtéssel ellentétben a padlófűtés nem kavarja fel a port a lakásban, így kevesebb az esély az allergiás és asztmás megbetegedésekre. Ezen kívül berendezés és helytakarékosság szempontjából is kedvezőbb, mivel megspóroljuk a radiátorok által elfoglalt helyet és kényelmesen, akár mezítláb járkálhatunk az egész lakásban anélkül, hogy kockáztatnánk egy felfázást. Arról nem is beszélve, hogy így nem csupán a radiátorok környékén élvezhetjük a meleget, hanem mindenhol a lakásban.

Hátrányként megemlíthetjük, hogy elég hosszú a rendszer felfűtési ideje, azonban miután felmelegedett, a megfelelő padló sokáig megtartja a hőt. Bár állítólag – ha jól van felépítve – a rendszer nem hibásodhat meg, azonban ha ez mégis bekövetkezik, akkor a javításhoz szét kell bontani az egész berendezést.

Mire figyeljünk oda?

Először is a keringési és visszérproblémákkal küzdőknek nem ajnálják egyáltalán a padlófűtést, mivel a melegtől kitágulnak az erek. Aki azonban a padlófűtés mellett dönt, annak a hatékonyság és energiaveszteség érdekében érdemes arra odafigyelnie, hogy milyen burkolatot, padlót vagy szőnyeget használ. Vannak kifejezetten padlófűtéshez tervezett termékek, amik nem szigetelik el a meleget. Azt is folyamatosan figyelni kell, hogy a padlófűtéshez használt víz hőmérséklete ne haladja meg a 40°C fokot. Annyi épp elég a kellemes, ugyanakkor takarékos hőmérséklethez. Mielőtt belefognánk a padlófűtés kialakításába, érdemes felkeresni egy hozzáértő szakembert.

Szelektív hulladékgyűjtés otthon

Környezetbarát ajándékozás