in

A levegős hőszivattyú előnyei és működése

A levegős hőszivattyús rendszer két alapvető egységből áll: egy kompresszorból és két, réz- vagy alumínium csőből készült tekercsből; az egyik tekercs beltéri, a másik pedig a szabadban van elhelyezve a kompresszorral együtt. 

Télen a kültéri hőcserélőben lévő folyékony hűtőközeg gázzá alakul, miután elnyeli a hőt a levegőből. A beltéri hőcserélőben hő szabadul fel a gáz hűtőközegből, miközben az visszacsapódik folyadékká.

Hogyan ad meleget a hideg levegő?

A meleg és a hideg relatív fogalmak. Minden külső levegő egészen az abszolút nulla fok-ig (−273,15°) tartalmaz némi hőt. Egy levegős hőszivattyú kivonja ennek a hőnek egy részét és a beltéri egységbe mozgatja a helyiség fűtése érdekében.

Nyáron a levegős hőforrás fordítva működik, hogy rendkívül hatékony hűtést biztosítson. Hőt vesz fel a meleg beltéri levegőből és kivezeti a szabadba.

A levegős hőszivattyú hatásfoka

A levegős hőszivattyúk akár 50%-kal is csökkenthetik a fűtésre fordított energia felhasználást a hagyományos technológiákhoz képest. 

A nagy hatásfokú hőszivattyúk jobban páramentesítenek is, mint a hagyományos légkondicionáló rendszerek, ami jobb komfortérzetet és alacsonyabb energiafelhasználást eredményez nyáron.

Hagyományosan a levegős hőszivattyúk mérsékelt éghajlaton, enyhe télen működnek a legjobban. A technológia fejlődése azonban mára jó választássá teszi őket hidegebb éghajlaton is. 

A levegős hőszivattyú előnyei

A levegős hőszivattyúk kevés karbantartást igényelnek, és képesek fűtést és meleg vizet biztosítani. 

Íme néhány fő előnye a levegős hőszivattyúknak

  • Energiahatékonyság – Rendkívül hatékony hő- és melegvízforrás.
  • Alacsony szén-dioxid termelés– a levegős hőszivattyúk kevesebb CO2-t termelnek, mint sok hagyományos fűtési rendszer 
  • Kevésbé zavaró, mint a talajhő szivattyú telepítése, különösen, ha utólag szereli fel a hőszivattyúkat. 
  • Pénzt takaríthat meg fűtésén néhány régebbi rendszerhez képest.

Van-e karbantartási költsége a levegős hőszivattyúknak?

A levegős hőszivattyúk jól bevált technológiát használnak és élettartamuk akár 20 év is lehet. De csakúgy, mint egy kazán esetében, a léghőszivattyút is – két-három évente (vagy évente, ha kompresszoros) – szakszerűen kell karbantartani, hogy megbizonyosodjon arról, hogy továbbra is a legjobban működik. 

A karbantartást és a megfelelő működést néhány dolog is elősegíti, amit bárki megtehet:

  • Győződjön meg róla, hogy bőséges legyen a levegő. Ez azt jelenti, hogy rendszeresen ellenőrizni kell, hogy a kültéri egység ventilátor rácsaiba nem akadt-e be levelek vagy szemét. És vágja vissza azokat a növényeket, amelyek túl közel nőnek az egységhez.
  • Nagyon hideg időben takarítsa el a havat a levegős hőszivattyúról és ellenőrizze, hogy a rácsokat nem takarja-e el a jég.

Zero Waste, bio, natúr, magyar: mi mindenre kell figyelned kozmetikum választásakor

Napelemes rendszer vásárlás előtti fontos kérdések és hasznos tippek