in

A Kínai napenergia végre versenybe száll a szén-erőművekkel

A fenntartható energia ösztönzésének legjobb módja, ha megfizethetővé tesszük azt.

A fotovoltaikus rendszerek árának meredek esése pedig a napenergiát alkalmassá tette a szénenergiával való vetélkedésre Kínában – derül ki a kutatók elemzéséből, amely a Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban jelent meg.

Mivel azonban a napenergia a nemzetgazdaság elektromos hálózatának nagyobb részét foglalja magában, egyre nehezebb fenntartható egyensúlyt elérni azzal a ténnyel szemben, hogy a napenergia csak időszakosan tud áramot termelni, ami súlyosbíthatja az energiagazdálkodási kihívásokat.

Kína napenergiája és népe a nemzet ellentétes oldalán fekszik

Ha ez megtörténik, az áron kívül más kérdések is relevánsak lesznek annak eldöntésében, hogy egy országnak mennyire kell támaszkodnia a napenergiára. 

Ezek a kérdések nem minden országban azonosak, ami azt jelenti, hogy átfogó képet kell alkotni arról, hogy a napelemek hogyan hatnak az egyes nemzetekre, ezért Kína, a gyorsan növekvő közösség esete különösen felvilágosító jellegű lehet. 

A legutóbbi jelentés megállapította, hogy a napenergia tároló berendezésekkel kombinálva az ország energiaigényének közel felét képes fedezni nagyjából 2050-re.

Más országokhoz hasonlóan Kína is észrevette a napenergia árának csökkenését az elmúlt évtizedben, ahol 2011 és 2018 között a költségek 63%-kal csökkentek. 

A napenergia zuhanó árára reagálva a napelemes berendezések ára soha nem látott szintre emelkedtek. 

A világ új napelemes kapacitásának egyharmadát Kínában állították üzembe, ahol a telepítés 2013-ban meghaladta az Egyesült Államok napelem kapacitását, majd 2015-ben a Németországét is. 

Kína lakosságának nagy része azonban a délkeleti régiójában él, a nemzet legjobb napkészletei pedig az ország másik oldalán található, az északnyugati régiókban, ahol rengeteg felhőtlen napsütés van. 

Nem sok ember él ott és ez a földrajzi eltérés a kínálat és a kereslet között egyedülálló napenergia-korlátokat teremtett, mivel Kína mérnöki rémálommal szembesül egy megbízható hálózat kiépítésével kapcsolatban, amely hatalmának oroszlánrészét hatalmas távolságokon keresztül továbbítja az ország másik oldala. 

Az északnyugatra telepített naperőművek gyakran tönkrementek, mivel hiányzik a kapacitás, hogy ezt az energiát oda küldjék, ahol szükséges.

Ha Kína kevésbé támaszkodik a szénre, életet menthet

Ezért állítottak össze a kutatók egy modellt, amely a nap teljesítményét befolyásoló tényezők többségét vizsgálja. 

A modell figyelembe veszi a gazdaságot, a változó technológiát, a napelem forrásokat és Kína energia hálózatának 2020-tól 2060-ig tervezett állapotát. 

A hat év műholdas időjárási adatai segítettek az ország egész területén jellemző termelékenységi szint becslésében, a meglévő adatokon kívül.

Megmentheti-e a belsőégésű motor jövőjét a szintetikus üzemanyag?

Zero Waste, bio, natúr, magyar: mi mindenre kell figyelned kozmetikum választásakor