in

A LED izzók használata

Az energia takarékosság korában legnagyobb hangot a LED izzók kapják. De vajon tényleg megéri megvásárolni ezeket a termékeket?

A LED izzók valóságos áttörést jelentettek az energiatakarékosság világában. A LED izzók a fénycsöveket követték és jelentősen kevesebb áramot fogyasztanak.

Az első reklámok, melyek bevezették a köztudatba a LED izzókat, azt ígérték, hogy a 60 wattos hagyományos izzókat gond nélkül leválthatjuk egy 6 wattos LED izzóra. Ezzel annyi volt a gond, hogy izzócsere után a lakásban félhomály lett és a szoba kisebb területe volt csak megvilágításban.

A hagyományos izzók sokkal nagyobb fényt adnak és nagyobb területet képesek megvilágítani. A LED izzók csak egy irányba világítanak és az idő múlásával veszítenek fényükből.

A LED izzók nem érzékenyek a kapcsolgatásra, ellentétben a fénycsövekkel. A kompakt fénycsövekkel szemben a másik előnyük, hogy felkapcsolás után azonnal világítanak, nincs szükség bemelegedésre. Emellett kétszer annyi ideig lehet őket használni, mint a többi izzót.

A LED izzók sokkal drágábbak, viszont hosszabb életűek. A LED izzókat ott éri meg beszerelni, ahogy nincs szükség túl erős fényre. Amennyiben nagyobb megvilágításra van szükség az adott helységben, nem éri meg LED izzót vásárolni.

Az, hogy ezek az izzók megtérülnek-e, több szempontot kell figyelembe venni. Az első, hogy mennyit költünk a LED izzóra. Lényeges összehasonlítani az árakat és a boltok kínálatait. A másik fontos dolog, hogy megtudjuk határozni az izzók élettartamát. A hagyományos izzók körülbelül 1000 órán keresztül világítanak, míg a LED társai akár 25000 órán keresztül használhatók.

Az esetek többségében megéri LED izzókra váltani. Energiatakarékosság szempontjából mindenképp fontos megfelelő izzókat vásárolni.

Az erdőírtás káros hatásai

Teremthetünk munkahelyeket a megújuló energiaforrások segítségével?