in

Napelemes rendszer vásárlás előtti fontos kérdések és hasznos tippek

Fotovoltaikus napelemes rendszer vásárlását fontolgatja otthona energia szükségletének kielégítésére?

Csakúgy, mint bármely nagyobb lakásfelújítási projektnél, a kutatás és a megfelelő vállalkozó megtalálása kulcsfontosságú a sikeres eredmény eléréséhez. 

A napelemes rendszer vásárlása előtt a nyilvánvaló kérdések ezek lehetnek: A végtermék jó minőségű lesz, és úgy fog működni, ahogy kell? Pontosan mit ígér a cég, aki beszereli és ez igaznak bizonyult-e a korábbi ügyfeleknél?

Természetesen a nyilvánvaló kérdéseken túlmenően van még néhány szempont, amelyet figyelembe kell venni, mielőtt aláírná a szaggatott vonalat. 

Feltétlenül járjon utána alaposan, ha érdekli a megújuló energia, beleértve a napenergiát is, így többet megtudhat az összes elérhető lehetőségről, valamint mindegyik előnyeiről és hátrányairól. 

Olyan részleteket tudhat meg, mint például a napelemes rendszerek valódi költségeinek és előnyeinek a megértése, valamint arról is többet megtudhat, hogy elérhető-e napelem pályázat vagy igényelhet-e napelem támogatást. 

Gyakori kérdések a napelemes rendszerek vásárlása előtt

Az alábbi kérdésekre adott válaszok segíthetnek a kutatásában és annak eldöntésében, hogy telepítsen-e napelemes rendszert és melyik vállalkozó fogja a legjobb munkát elvégezni:

 • Mennyi lehet a napelemes rendszer valódi ára? Ismerje meg alaposan a napelemes rendszerek összes költségét, ne csak a felszerelés és a telepítés költségeit. Ezek a költségek magukba foglalják az engedélyezési és finanszírozási költségeket is.
 • Alaposan tájékozódjon a napelem-szerelő cégről, amelynek a szolgáltatását fontolgatja igénybe venni. Ez egy helyi cég? Mióta működik? Mit mondanak a weboldal, a közösségi média értékelései a cégről?
 • A rendszert telepítők alkalmazottak vagy alvállalkozók?
 • Megfelelő képzésben részesültek és rendelkeznek-e napelemes telepítési tapasztalattal?
 • Lesz-e villanyszerelő a helyszínen vagy Önnek kell biztosítania?
 • A cég jártas-e és van-e komoly tapasztalata a szükséges/legelőnyösebb típusú és méretű napelem rendszer tanácsadásában?
 • Mennyi energiát ad a rendszer és ez elég az otthonának? Túl sok, túl kevés?
 • Van-e tapasztalata a telepítőnek a napelemes rendszerek elektromos hálózattal történő összehangolásában/integrálásában?
 • Mit tartalmaz az ajánlat pontosan? Csak a felszerelésre vonatkozik? Tartalmazza a munkát és a telepítést? Mi a helyzet az egyéb költségekkel?
 • Tartalmazza-e az ajánlat és a szerződés minden alkatrészt, az esetleges bontási költségeket, valamint a munkadíjakat és az egyéb díjakat, valamint a tervezett kezdési és befejezési dátumokat?
 • Melyek a rövid és hosszú távú költségek és mit takarít meg hosszú távon egy napelemes rendszer telepítésével?
 • Mit mondanak a napenergiával létrehozott elektromosság előnyeiről és hátrányairól? Mi történik a tápegységgel, ha felhős az idő?
 • A megtakarítások a földrajzi helytől függően változnak?
 • Olyan megtakarításokat ígér a cég, amelyek túl jól hangzanak ahhoz, hogy igaz legyen?
 • Ki tartja karban a napelemes rendszert és mennyibe kerül?
 • Melyek a napenergiával kapcsolatos biztonsági problémák? Hogyan lehet biztonságosan áramtalanítani, ha szükséges?
 • Mi történik, ha elköltözik?

Ez csak néhány részlet, amelyet figyelembe kell venni. Mint minden nagyobb otthoni projektnél, itt is fontos elvégezni a kötelező kutatási házi feladatot, mielőtt beleegyezik a napelemes rendszer telepítésébe. 

7 hasznos tipp a napelemes rendszerek vásárlása előtt!

Ne hagyja magát elragadtatni a reklámoktól!

Mióta egyre többen hajlanak arra, hogy napelemes rendszert vásároljanak otthonukba, sok cég kezdett ebbe az üzletbe. Rengeteg reklámmal próbálják befolyásolni a vásárlókat. Nem szabad azonban elragadtatnia magát ezektől a reklámoktól. A legjobb, ha ajánlatokat kér, majd összehasonlítja őket és ez alapján is dönt.

Kérdezze meg barátait, családtagjait, szomszédait vagy akár kollégáit, hogy telepítettek-e napelemes rendszert az otthonukban. Kérdezze meg őket az általuk választott márkáról, cégről vagy a tapasztalatokról. Például: a szolgáltatás minősége, a telepítés nehézségei, a problémák, ha adódtak.

Csak miután kielégítő válaszokat kapott ezekre a kérdésekre, érdemes továbblépnie az adott cég vagy márka kiválasztása felé.

Értse meg az anyagot, és válassza ki a legjobbat

Kicsit furcsán hangzik az anyag megértése, de fontos, hogy tisztában legyen még a napelemek vásárlása előtt az összetevőkről, a napelemes rendszer elemeiről és azok működéséről.

Az elektromos hálózaton kívüli napelemes rendszerek vásárlásakor az első dolog, amire ügyelnie kell, az a napelem panel típusa, amelyet választ. A piacon többféle napelem is létezik, de általánosságban véve ezt a kétféle panel típust használnak a legtöbb alkalommal:

Monokristályos Napelem: Ezek egységes kristályokból állnak, tiszta és nagy szilikon kristály rudakból. Mivel a panelek egységesek, hatékonyabbak, kiküszöbölve a helyveszteséget. Ezek a panelek hatalmas mennyiségű napenergiát képesek elnyelni erős napfényben. De a fényelnyelés csökken, ha a fényviszonyok is csökkennek.

Polikristályos Napelem: Ezek tisztított és öntött kristály panelek. Ezek kevésbé hatékonyak, de olcsóbbak, mint a monokristályos panelek.

Mindkét napelem panel típusnak megvannak a maga egyedi tulajdonságai. Azt kell választania, amelyik megfelel az Ön igényeinek és költségvetésének.

Legyen realista a költségvetést illetően

A házilag alkalmazott napelemes rendszer árak hazánkban sem olcsók. De meg kell értenie, hogy ezzel az egyszeri befektetéssel valójában hatalmas megtakarítást érhet el a jövőre nézve. 

Energiaszámlái jelentősen csökkenni fognak. Csak a minimális karbantartási költségeket kell fizetnie, amelyeket egyébként a hagyományos áramellátó rendszerekért kellene fizetnie. Ezért, hogy megbizonyosodjon arról, hogy ezekért a napelem-készletekért ne kelljen hatalmasat költenie javítási és karbantartási célokra, válassza ki a legjobb minőségűeket, amelyek sokáig kitartanak és sok éves garanciával járnak.

Fontos a helyismeret a napelemes rendszer kiválasztása előtt!

Hatalmas szerepet játszik az a hely vagy terület, ahol a napelemes rendszert telepíti. Ha olyan területen él, ahol az év nagy részében megszakítás nélkül erős napfény van, választhatja a monokristályos rendszereket.

Ha azonban olyan területen él, ahol kevés a közvetlen vagy erős napfény, válassza a polikristályos napelemeket. Ez különböző irányokból fogja elnyelni a napot.

Vásárlás előtt keresse meg a megfelelő helyet a telepítésre

Mi lehet a megfelelő hely a napelem rendszer elhelyezésére?

A térre is vigyázni kell. Nem számít, milyen típusú napelem készletet választ otthonába, ügyelnie kell arra, hogy a panelek és a nap között ne legyen semmilyen árnyékoló akadály.

Kérjen több árajánlatot is a napelemes rendszer vásárlására és telepítésére

Most, hogy már van fogalma arról, hogy milyen tényezők fontosak a legjobb napelemes rendszerek megvásárlásakor, fontos, hogy keressen néhány forgalmazót. 

Kérje meg, hogy küldjék el az árakra vonatkozó árajánlatokat, amelyeket a teljes folyamatért fizetnie kell. Ennek tartalmaznia kell a panelek, az inverter árát, valamint a beépítési és szerelési díjakat is. A költségvetésének és a napelemes terméknek megfelelő árajánlatot kell választania.

Napelemes rendszer garancia

Végül, de nem utolsósorban fontos dolog a napelemes rendszer garanciája. Ez valójában egy nagyon zavaró tényező. Sok cég hosszú, néha akár 25 év garanciát is vállal. 

A cégek azonban nem rendelkeznek jó szolgáltatással és amikor eljön az ideje, előfordulhat, hogy nem kapja meg a megérdemelt garanciális szolgáltatást. 

Ha tud válasszon egy megbízható céget, amely cseregaranciát kínál az otthoni használatra szánt nagy vagy kis napelemekre.

Tehát, ha itt az ideje, hogy áttérjen a napelemes rendszerekre az otthona hatékonyabb energiatermelése és felhasználása céljából, akkor a fenti kérdések megválaszolása és a tippek segítségével könnyedén beszerezheti a megfelelő napelemes rendszert. 

A levegős hőszivattyú előnyei és működése

Napvihar riasztás – Szombaton geomágneses vihar „találja” el a Földet