in ,

A nap- és szélenergia globális kitermelése

A megújuló energiaforrások végtelenek, megfizethetőek, tiszták és nem generálnak semmiféle károsanyag-kibocsátást. Munkahelyeket teremthetünk általuk, stimulálják a hazai közgazdaságot, és tiszta vizet és levegőt eredményeznek. Mindezen felül pedig a szél- és napenergia megbízható energiaforrások is.

Megújuló energiaforrások – a nap- és szélenergia

A szélenergiát évszázadokon keresztül használták számos különféle okokból. Vizet pumpáltak vele, gabonát őröltek, hajókat mozgattak, és elektromos energiát generáltak. A szélenergia használatának előnyei az idő előrehaladtával csak növekedtek. Mára már például segítenek elkerülni a fosszilis üzemanyagárak volatilitását.

A legjobb és legtisztább üzemanyag mindennek ellenére mégis a napból érkezik. Az emberek mára már világszerte használják a napot napelemeken keresztül a szoláris hűtésre, vízmelegítésre és villamosenergia-termelésre.

A használt technológia pedig nem okoz víz- vagy légszennyezést, ahogy üvegházhatást sem. Hovatovább, amikor a közüzemi díjak magasak, a napenergia használata a legkifizetődőbb.

Természetesen a világ országai nem egyenlő mértékben invesztálnak a megújuló energiaforrásokba. Azoknak az országoknak, amelyek alacsonyabb indikátorokkal rendelkezne, érdemes lenne többet megtudniuk a nap- és szélenergiáról, azok felhasználási módjairól, és ösztönzőleg hatni az állampolgáraira, hogy inkább ezeket használják.

A nap- és szélenergiát leginkább és legkevésbé hasznosító országok
A legalapvetőbb összehasonlítás nyilvánvalóan kontinensszinten kéne, megtörténjen. Azonban az egyes kontinensen belül is akkora különbségek vannak, hogy nem érdemes.

Persze a legerősebb országok ennek tekintetében Európában találhatók, de nagyon sok ország van itt is, amelyek szinte alig használnak megújuló energiaforrásokat. Az azonban elmondható, hogy a szél- és napenergia segítségével előállított villamos energia kitermelésében a Földet Portugália vezeti. Ugyanis a kitermelés százaléka náluk 24,2%-ot tesz ki, ami kimagaslónak számít.

Portugáliát, Új-Zéland követi 1 százalékponttal lemaradva, és a harmadik hely 22,3%-kal Spanyolországé a 2016-os adatok szerint. De az első tíz országban ott van Németország, Románia, Olaszország, az Egyesült Államok, Belgium, Svédország és Hollandia is.

Meglepő módon a legkevesebb megújuló energiaforrásokat generáló toplistán olyan országok vannak, mint Venezuela, Nigéria, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek, ahol egyébként kiváltképpen magasa a napsugárzás.

Remélhetően azonban az ilyen kimutatások ösztönzőleg fognak hozni ezen országok politikai vezetőire is, és ráveszi őket, hogy valamivel többet fektessenek a megújuló energiaforrások kihasználására.

Így neveljünk energiatakarékos és tudatos gyerekeket

Így neveljünk energiatakarékos és tudatos gyerekeket

A szelenergia hasznositasa

Szélenergia – a jövőben rejlő lehetőség