in

Szélenergia – a jövőben rejlő lehetőség

Mi is a szélenergia?

A szélenergia egy olyan folyamat végterméke, ahol a szelet használják arra, hogy elektromosságot hozzanak létre. Teszik ezt úgy, hogy átalakítják a szél kinetikus energiáját a szélturbinák segítségével.

Sőt, a szélenergiát már az i.e. 5000-es évek elején alkalmazták, és képesek voltak általa a fejlődésre és a technológiai innovációk létrehozására. A Nílus mentén is a szélenergia segítségével tudtak az emberek utazni a folyón.

Mára már azonban a szélenergia segítségével sokkal többre képes az ember, mint a hajók irányítására. A szélenergia tiszta energiát biztosít otthonok százaiban széles a világon.

Az úgynevezett szélfarmok mára már mintegy 637 millió tonna széndioxid levegőbe való bocsájtásától óvták meg a Földet, ez a szám pedig várhatóan 1,5 milliárd tonna lesz 2020-ra az Egyesült Nemzetek Szövetsége szerint.

Miért a szélenergia?

A szélenergia az egyik legolcsóbb megújuló energiaforrás. Az onshore szélenergia gazdaságok évente több mint 6 millió kWh energiát termelnek. Ezt azért fontos kiemelni, mert az olyan megújuló energiaforrások növekedésével, mint amilyen a szélenergia is, csökkenthető a nem megújuló energiaforrások használatának a mennyisége. Ez pedig kiváltképp fontos a klímaváltozás mérséklése szempontjából.

A párizsi klímakonferencián több mint 190 ország vett részt, amelyek mindegyike beleegyezett abba, hogy növelni fogják a megújuló energiaforrások használatát, hogy ezáltal csökkentsék az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a környezetszennyezés jelenti a legnagyobb veszélyt az emberre nézve, megelőzve az Ebolát és a HIV-vírust. De a szélturbinák használatával jelentős mértékben csökkenthető a légszennyezés mértéke.

A szélenergia jövője

A megújuló energiaforrások továbbra is alapvető elemei lesznek a társadalmak ahhoz, hogy egy tisztább, zöldebb és környezetszennyezés nélküli világot teremtsenek. A szélenergia technológiájának fejlődése folytatódni fog, és keresni fogja azokat a hatékony módokat, amelyekkel energiát termelhet, és hatékonyan közvetítheti azt a népesség számára.

Ahhoz, hogy feljavítsuk a szélenergia hasznosításának módját, a kutatóknak más módokon kell megalkotniuk a szélturbinákat. Erre persze már folynak kutatások, és léteznek is már hatékonyabb turbinák. Ugyanakkor meg kell oldani azt a problémát is, hogy a szélturbinák több százezer madárral végeznek évente.

A városok tovább fognak nőni, az emberek tovább fognak szaporodni, és a megújuló energiaforrások továbbra is szükségesek lesznek ahhoz, hogy hatékonyan kezeljük az energiánkat.

A nap- és szélenergia globális kitermelése

A nap- és szélenergia globális kitermelése

Az éghajlatváltozásnak köszönhetően egyre korábban kezdődik az allergiaszezon!