in ,

Mentsük meg a bolygót megújuló energiával és az energiafogyasztás csökkentésével!

A számlákat senki sem szereti. Nagyon sokaknak áll a hajuk is az égnek attól, hogy a hónap végén a fizetésük jelentős hányadát kell átadniuk az áramszolgáltatóknak. Akárkit kérdezünk meg róla, mindenki azt mondaná, hogy ez az összeg túlontúl magas, és persze ezek az összegek általában nem szoktak csökkenni sem az idő előrehaladtával.

Azonban vannak módszerek, amelyek segítségével mégis tudunk csökkenteni a számlák végösszegén. Ezek segítségével ráadásul a bolygónkért is tehetünk valamit, hiszen az alacsonyabb energiafogyasztás egyúttal alacsonyabb károsanyag-kibocsátást is jelent.

Megújuló energia

A legjobb persze, amit tehetnénk azért, hogy csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat, az lenne, ha az energiát teljesen megújuló forrásokból szereznénk be. Erre megfelelő lenne például a szélenergia vagy a napenergia használata, vagy egyéb környezetbarát megoldás. Persze léteznek is például szélfarmok, ahol szélmalmok, szélturbinák segítségével termelnek elektromos áramot, de mindez csak nagyon kicsi hányadát adja országunk és a föld energiahasználata fedezésének.

Sajnos az sem látható, hogy a szolgáltatók nyitnának ebbe az irányba, az emberek általában pedig sajnos nem tudják megtermelni a saját használatra szükséges energiájukat. A szolgáltatók segítsége nélkül esélyük sincs a zöld energia használatára, amely egyébként segítené a számlák csökkenését is. Ezzel együtt igencsak nehéz környezetbarát háztartást vezetni.

Az energiafogyasztás csökkentése

Persze még így is vannak módszerek, amelyek segítségével csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat. Ez pedig az, ha magát az energiafogyasztásunkat csökkentjük le. Ehhez hozzátartozik az, hogy lekapcsoljuk a lámpát azokban a helyiségekben, amelyekben éppen nem tartózkodunk, vagy hogy kikapcsolunk minden elektronikus eszközt, amelyet nem használunk. De akár azzal is csökkenthetünk az áramfogyasztásunkon, ha kihúzzuk a nem használt mobiltöltőt, és ha a főkapcsolóval kapcsoljuk ki a televíziót. Az elektronikus eszközök ugyanis készenléti állapotban is használják az áramot.

Mindezek mellett a legnagyobb energiafogyasztásra általában télen kerül sor, amikor esedékessé válik a fűtés. Nagyon sok otthonban ugyanis részben vagy egészében szükséges elektromos energia is a fűtés üzemeltetéséhez. Ennek az energiának a mennyiségét azonban hatékonyan csökkenthetjük azzal, ha új műanyag ablakokat installálunk az otthonunkba. Persze ehhez az is kell, hogy ezek az ablakok legalább kétrétegű üvegezésűek legyenek. Ezek ugyanis nagyszerű hőszigetelő képességgel rendelkeznek, amelynek köszönhetően segítenek a ház vagy lakás melegen tartásában.

Használatuk mellett nincs szükség akkora mértékű fűtésre, hiszen nem igazán engedik ki a meleget a szobából. Ennek pedig pozitív hatása lesz a bolygóra és a pénztárcánkra is.

Meleg otthont karácsonyra – a fűtés és a nyílászárók fontossága

Bolygónkat szomorító műanyag