in

Meleg otthont karácsonyra – a fűtés és a nyílászárók fontossága

Ki ne szeretné a meghitt karácsony estét? Együtt a család, beszélgetünk, finomakat eszünk és pihenünk. Ekkor viszont már késő azon agyalni, hogy miért nincs a házban meleg.

A ház fűtésrendszere

Télen a házunk szíve és lelke lehet a kazán, amely felfűti szeretett otthonunkat. Az egész rendszer kíván némi figyelmet és karbantartás, mint tüzelőszezonban, mint előtte. Nyakunkban a tél és a fagy. Vizsgáljuk meg kazánunkat! Átlagosan azt ajánlják, hogy ha egy kazán elmúlt 10 éves, akkor nyugdíjba kell küldenünk.

Még ha elsőre úgy is tűnik, hogy kifogástalanul működik, bizony lehetnek hibái. Sok balesetet hallani a tél folyamán, ami a nem ellenőrzött, régi kazánok hibájának lett betudva.

Szóval amennyiben már nem teljesen megbízható és öregnek mondható, cseréljük le. A ma már kapható ’’A’’ osztályos kazánok sokkal kevesebb energiát használnak el, mint előző társaik. Lényeges szem előtt tartani, hogy egy frissen beszerelt, új kazán nem fog minket tél közepén cserben hagyni.

A fűtésrendszer következő eleme, amelyre célszerű figyelmet fektetni az a radiátor. A házban igyekezzünk úgy elrendezni a radiátorokat, hogy tökéletes hatékonysággal tudják fűteni otthonunkat. A radiátorok mögé tegyünk szigetelést. A radiátorfóliák egyike a legegyszerűbb és leghatékonyabb módszereknek, energiamegtakarítás szempontjából. A fűtőtestek által sugárzott hő nem fog a falakban elveszni. Fontos észben tartani, hogy a radiátorok elé pakolt bútorok a hő nagy részét képesek felfogni és ezzel csökkenteni a fűtés minőségét.

Nyílászárók fontossága télen

Mivel már tudjuk, hogy a fűtésrendszerünkből hogyan tudjuk kihozni a legtöbbet, most mehetünk egy lépéssel tovább. Ha már megfelelő mennyiségű hő áramlik a házban, akkor azt célszerű lenne benn is tartani. Ezért kapnak itt most nagy szerepet a nyílászárók.

Az ablakok kettős üvegezése az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy otthonunkat meleg tudjuk tartani. A dupla üveg, kettős védelemmel jár. Magasabb szintű szigetelést biztosít és így nem hagyja, hogy a hő eltávozzon. Mint a téli időszak, mint a pénztárcánk szempontjából okos lépés lenne beépíttetni az ilyen kialakítású nyílászárókat. Furcsának tűnhet, de praktikus, ha észben tartjuk, hogy mikor érdemes használni a sötétítőket az ablakon.

Nappal hagyjuk, hogy az a kevés nap is besüssön télen a házba, este viszont húzzuk be és ezzel is lesz még egy réteg szigetelésünk. Érdemes vastagabb anyagból készült sötétítőket vásárolni. Ha minden lépéssel megvagyunk, jöhet a tél és egy-egy bögre finom forraltbor a kedvenc kanapénkon.

Energiatakarékosság otthon! Avagy, hogyan veszít energiát a lakása?

Mentsük meg a bolygót megújuló energiával és az energiafogyasztás csökkentésével!