in

Bolygónkat szomorító műanyag

Műanyag szeméthegyek rondítják a Földet és szennyezik a környezetet. Számos felhívás és természetbarát személyek által készített plakátok figyelmeztetik az embereket a műanyag környezetre ható veszélyére.
Néhány évvel ezelőtt A kék bolygó című sorozat bemutatta, hogyan hat a tenger élővilágára a nagy mennyiségű műanyag szemét. Egy brit napilap szerint világszerte a fogyasztók egy millió műanyag csomagolású terméket vásárolnak. Riasztó számok ezek, mivel annak az egy millió műanyagpalacknak legalább fele nem kerül újrahasznosításra. Felmérések szerint 2050-re megnégyszereződik a műanyaggyártás. Az óceánok több mint nyolcmillió tonna szemetet nyelnek el évente. David Attenborough brit természettudós sűrgős intézkedésre hívja fel a figyelmet ez ügyben. Szerinte az óceánok világára a legnagyobb veszélyt az állandóan növekvő hőmérséklet és a műanyaghasználat jelenti.
Chile több, mint 100 tengerparti településen törvényesen betiltja a műanyagzacskók használatát. Az új jogszabály a tengerparttól távolabb levő településeket is arra próbálja ösztönözni, hogy amennyire lehetséges tegyék meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a tenger élővilágát minél jobban kimélni lehessen a káros behatásoktól. A törvény egy évet adott a településeknek arra, hogy alkalmazkodjanak és megszokják az új szabályt. Azután akár 100 ezer forintnak megfelelő bírságot is kiszabhatnak a törvénysértőkre. A jogszabály aláírása közben Bachelet államfő újból kihangsúlyozta a törvény fontosságát, illetve hogy milyen sok tengeri hal pusztul el évente az emészthetetlen zacskók lenyelése miatt. Tudósok felmérései szerint megközelítőleg 110 millió tonna műanyag hulladék lehet a tengerekben.
Igyekezzünk mi magunk is kerülni a műanyagzacskók használatát és törekedjünk az újrahasznosításra. Emellett vásároljunk környezettudatosan.

Mentsük meg a bolygót megújuló energiával és az energiafogyasztás csökkentésével!

A napenergia felhasználása