in

Környezetbarát ajándékozás

Aki elkötelezett környezetvédő, annak szívügye, hogy ne csak ő maga, hanem a körülötte élő társai is óvják a környezetünket. Ezért igyekszik minden tettét környezetbarát módon véghez vinni. Az ajándékozás sokunk számára fejtörést okoz, de a környezetvédőknek egy remek lehetőség arra, hogy szeretteiket is e nemes célra buzdítsák azáltal, hogy környezetbarát, netán újrahasznosított vagy épp a környezetvédelemre ösztönző ajándékokkal halmozzák el őket. A továbbiakban pár környezetbarát ajándékötletet osztunk meg az olvasóval, hogy ne fejtörés, hanem öröm legyen az ajándékozás.

Praktikus, hasznos, környezetkímélő – mégis ajándék

Amikor ajándékozásra kerül a sor, először is azon gondolkodunk, hogy valami hasznosat vagy inkább szépet adjunk a másiknak. Esetleg ha szerencsénk van és tudjuk, hogy mire van szüksége vagy minek örül, akkor nagyon könnyű a dolgunk. Aki szereti a könyveket, annak tökéletes ajándék lehet egy környezetvédelemről és –tudatosságról vagy energiatakarékosságról szóló könyv. Gyermekek számára kifejezetten előnyös ilyen témájú könyvet ajándékozni, hiszen így már kisebb korban játékosan, szórakoztató módon tanulhatják meg óvni és szeretni a természetet. Szintén gyerekeknek jó ajándék lehet egy napelemes játék vagy ökológiai társasjáték.

Kevésbé kreatív, viszont annál hasznosabb a háztartásbeli takarékos energiafogyasztást elősegítő eszközök, kiegészítők ajándékozása, mint például napelemes kerti lámpa, energiafogyasztó mérő, víztakarékos zuhanyfej, különböző ökotermékek. Ha ilyesmit adunk ajándékba ismerőseinknek, nem csupán egy környezetkímélő ajándékért lesznek hálásak, hanem azért is, mert további fölösleges kiadásoktól óvjuk meg őket.

Kreatív, egyedi ajándékok

Az újrahasznosítás az ajándékozásnál is fontos szempont lehet, aminek köszönhetően igazán egyedi, akár kézzel készített ajándékokkal lephetjük meg barátainkat. Nem használt ruháinkból akár táskákat, díszpárnákat, ékszereket készíhetünk. Ha viszont vásárolni szeretnénk ruhát, akkor figyeljünk oda arra, hogy természetes anyagból készült ruha legyen. Ugyanez érvényes a papírtermékekre is: egy újrahasznosított papírból készült szép notesz vagy határidőnapló tökéletes ajándék lehet.

Kézzel készített tárgyak, cserepes növények, saját készítésű sütemény vagy lekvár általunk dekorált üvegben vagy dobozban, kézműves termékek vagy egy valós élmény ajándékozása, legyen az egy színházi előadás, kirándulás vagy közös vacsora. Ezek mind-mind jó ajándékok lehetnek, ha megefelelő időben a megfelelő személynek szánjuk.

A padlófűtés előnyei

Megszokásokból adódó energiapazarlás