in

Így neveljünk energiatakarékos és tudatos gyerekeket

Napjainkban egyre népszerűbb téma az energia- és környezettudatosság, egyre nagyobb hangsúly kerül rá és igyekeznek mindenféle platformon tippeket, tanácsokat, tapasztalatokat megosztani mindenkivel, a fenntartható és tudatos élet és fejlődés érdekében.

Egészen eddig nem volt elsődleges szempont, vagy inkább mellékes szerepet töltött be a tudatosság az energiafogyasztás szempontjából, a fő cél inkább a hatékonyság volt. Azonban a technológiai fejlődésnek és a vészjósló kilátásoknak köszönhetőn az emberek elkezdtek erre is figyelni és rájöttek, hogy nem csupán a környezetünket és ezzel együtt saját otthonunkat, a Földet óvjuk meg a fölösleges pazarlásoktól és az ezekkel járó szennyezésektől, hanem saját kiadásainkat is lényegesen lecsökkenthetjük. De hol is kell elkezdeni az egészet?

Legyen a nevelés része!

Pont amiatt, hogy mindenhonnan bombáznak minket a tudatosságról és takarékosságról szóló tippek, egyrészt mi magunk is hamar megtanulhatjuk és beiktathatjuk ezeket saját életünkbe, másrészt könnyen továbbadhatjuk őket gyerekeinknek, hogy számukra is minél hamarabb természetessé váljon a természet és környezet erőforrásainak tiszteletben és becsben tartása.

Az, hogy energiatakarékos gyerekeket neveljünk, nem kell, hogy plusz terhet vagy energiát jelentsen számunkra. Sokkal izgalmasabb, hasznosabb és játékosabb időtöltés lehet belőle, mint gondolnánk. Közös programokba, társasjátékokba beépítve igazán minőségi időt tölthetünk a gyerkőcökkel, miközben konkrétan rájuk ragad a tudás. Hiszen ha megfelelő köntösbe csomagolva adjuk át nekik az információkat, észrevétlenül fogják megtanulni és hasznosítani azokat.

Kreatív tanítási ötletek

Kitalálhatunk például olyan versenyeket vagy játékokat, amelyek végén megjutalmazhatjuk a legügyesebbeket. Hiszen a kulcs a játékos tanuláson és a motiváción, azaz a jutalmazáson van. Táblázatban lehet vezetni, hogy ki az, aki mindig lekapcsolja a villanyt maga után, kikapcsolja a TV-t vagy a számítógépet, ha már nem használja azt vagy mondjuk nyolc percen belül lezuhanyzik.

Ezen kívül motiválóan hathat rájuk, ha bevonjuk őket az energiafogyasztás kiszámításába, ha együtt ötletelünk azon, hogy hogyan csökkenthetnénk azt vagy ha rájuk bízzuk például, hogy keressenek energiatakarékos ötleteket az interneten, amelyeket otthon együtt is megvalósíthatunk. Tartsunk időnként árammentes napokat, amikor gyertyafénynél játszunk vagy mesélünk történeteket, esetleg elmegyünk együtt olyan programokra, ahol nem fogyasztunk energiát: kirándulás, korcsolyázást, biciklizés.

Ha megfelelő jutalmat ígérünk nekik, amit meg is kapnak, ha ügyesek, akkor jobbán fogják élvezni, mint gondoltuk. És legközelebb már ők figyelmeztetnek minket, hogy ne engedjük meg annyira a csapot mosogatás közben.

A méltányos kereskedelem

A méltányos kereskedelem

A nap- és szélenergia globális kitermelése

A nap- és szélenergia globális kitermelése