in

Szelektív hulladékgyűjtés otthon

Szerencsére ma már a szelektív hulladékgyűjtés egyre nagyobb teret hódít egyre több helyen a világon, azonban sok háztartásban még mindig nem fordítanak arra elég gondot és figyelmet, hogy elkülönítve gyűjtsék össze a felhalmozódott hulladékot, pedig talán nem is sejtjük mekkora jelentősége van ennek.

A szelektív gyűjtés célja

Ha szelektíven gyűjtjük a háztartásban felgyülemlett szemetet, számos módon megkímélhetjük környezetünket és ezáltal saját magunknak és embertársainknak teszünk jót. Először is a fejlett újrahasznosító technológiának köszönhetően, a szelektív gyűjtés által megteremtjük annak lehetőségét, hogy az általunk termelt szemét legnagyobb részét újra felhasználhassák. Újrahasznosítható például a papír, az üveg, a fém, a műanyag, de csak akkor, ha ezeket jól elkülönítve tároljuk. A szelektív gyűjtés egy másik haszna, hogy ezáltal megkíméljük a természetes erőforrásokat és nem pazaroljuk azokat. Arról nem is beszélve, hogy sokkal kevesebb lesz a konkrét szemét, amit nem lehet újrahasznosítani, de kisebb mennyiségének köszönhetően, könnyebb tárolni és megfelelő módon kezelni.

Hogyan szelektáljunk otthon?

Először is fontos tisztában lenni azzal, hogy melyik típusú hulladékot milyen tárolókba kell kihelyezni. Mostmár nagyjából mindenhol megtalálhatók a lakóházak környékén az ún. szelektív hulladékgyűjtő szigetek, amik különböző színű konténerekből állnak, és amelyek nemzetközileg egyezményesek, tehát minden országban a sárga a műanyag, a kék a papír, a fehér a fehér üveg, a zöld a színes üveg, a szürke pedig a fém hulladéknak a színe. A vegyes, háztartásbeli származékoknak külön tárhelye van. Fontos, hogy a szennyezett, zsíros vagy ételmaradékos üveget, műanyagot vagy papírt ne a tisztákhoz tegyük. Vagy mossuk meg előtte vagy, legrosszabb esetben, tegyük a vegyes hulladékokhoz. Az üvegekről és palackokról csavarjuk le a dugót és tegyük az annak megfelelő tárolóba.

Kis utánajárással és odafigyeléssel tehát már a konyhában elkezdhetjük a szelektív gyűjtést. Erre a célra rengeteg féle kukát fejlesztettek ki, melyek praktikusak és a szekrénybe beépíthetőek, azonban saját készítésű vagy ilyen célra kinevezett tárolókat is használhatunk. A papírhulladékokat papírzacskóba, a műanyagot műanyagba tegyük. Használjunk szelektív hulladékgyűjtő zsákokat. Ezekkel a módszerekkel rengeteget tehetünk környezetünk megóvásáért, hiszen sok kicsi sokra megy.

Mosogass okosan!

A padlófűtés előnyei