in

Megszokásokból adódó energiapazarlás

Senki sem szereti a hóvégi számlákat, hiszen akkor derül ki, hogy mennyi energiát is fogyasztottunk egész hónapban. Az azonban nem derül ki, hogy mennyit pazaroltunk.

Pedig pazarlunk folyamatosan, nem is keveset. Pár tudatos változtatással azonban sok energiát és pénzt takaríthatunk meg és még a környezetünket is megkímélhetjük erőforrásainak fölösleges termelésétől.

A lakásban a legtöbbet használt és pazarolt energia az áram és a fűtés, leginkább télen. Nemcsak hideg van, de sokkal többet van sötét, így több fényre van szükségünk. Nézzünk a továbbiakban pár hasznos tippet arra, hogy hogyan csökkenthetnénk ezek fogyasztását. Manapság már olyat is lehet kapni, ami távirányítóval működik.

Győzzük le a megszokásokat

És nem csak a megszokásokat, hanem a lustaságot is, hiszen ezek miatt pazaroljuk az áramot a legtöbb esetben. Lusták vagyunk kikapcsolni az elektronikai készülékeket teljesen, lusták vagyunk kihúzni őket a konnektorból, nem törődve azzal, hogy ezek készenléti állapotban is sok áramot fogyasztanak.

Tehát, ha a telefontöltő nem is tölt épp, de be van dugva, akkor is fogyasztja az áramot fölöslegesen. Ha lusták vagyunk vagy nincs türelmünk mindig egyenként kikapcsolni az épp nem használt elektronikai eszközeinket, akkor vegyünk egy elosztót, amibe mindet bedughatjuk és egy gombnyomással ki tudjuk kapcsolni.

A téli hónapok átka: a fűtésszámla

Igaz, hogy szeretjük a kényelmes meleget télen a lakásban, azonban ez nagy kiadásokkal jár, főleg, ha nem mi fűtünk, hanem központilag történik. Azonban az ilyen esetekben is tehetünk pár dolgot annak érdekében, hogy csökkentsük a hóvégi számla összegét. Nagyon fontos például az, hogy hogyan szellőztetünk. Sokkal takarékosabb egy gyors, teljes szellőztetés, amikor a fűtést is levesszük, mintha bukón hagynánk az ablakot és nem tekernénk le a fűtést.

Ezen kívül próbáljuk csökkenteni a hőmérsékletet, hiszen egyetlen fok akár 5%-al csökkentheti az energiafogyasztást. Az is fontos, hogy mennyire párás a levegő a lakásban, hiszen nagyobb páratartalomnál nagyobb a hőérzetünk is, sőt egészségesebb is, mint a száraz levegő.

Azonban vigyázni kell, mert ha túl párás a levegő, akkor penész alakulhat ki a falakon. Figyeljünk arra, hogy a lakás megfelelő módon legyen szigetelve, és ne veszítsen hőt, a radiátorok ne legyenek eltakarva és igyekezzünk a természetes úton termelődött hőből is profitálni. Ilyen az ablakon beáramló napfény vagy a sütőből kiáramló hő.

Ahhoz, hogy eredményeink látványosak legyenek és nyomon tudjuk követni őket, érdemes beszerezni egy fogyasztásmérőt, amely minden elektronikai eszközünkről megállapítja, hogy mennyit fogyaszt. Így tudatosabban tudjuk használni őket.

Környezetbarát ajándékozás

A geotermikus fűtés fajtái és előnyei!