in

A Zero Waste életmód

A „zéró hulladék”, azaz hulladékmentes életmód neve mindent elárul: ennek az életmódnak az a lényege, hogy ha nem is nullára, de minimálisra próbáljuk meg csökkenteni a háztartásban felgyülemlő hulladékot. Bár lehetetlennek tűnik, minimális erőfeszítéssel nagyon is könnyen és gyorsan csökkenthetjük mi is hulladékainkat, így kevesebb szemetet termelünk, amivel óvjuk a környezetünket és még a pénztárcánkat is.

A Zero Waste filozófia

A kezdeményezés egy négy tagú családtól származik Amerikából, akik átlagos háztartásban éltek, amikor rájöttek, hogy mennyi fölösleges szemetet termelnek. Egyszerű apró változtatásokkal olyannyira sikerült lecsökkenteniük a háztartásbeli hulladékaikat, hogy egy évnyi szemetük elfér egyetlen befőttes üvegben. Bea Jonhsonról, a Zero Waste ötletgazdájáról van szó, akinek a kezdeményezése egyre nagyobb sikert arat világszerte.

Arról már írtunk, hogy az szelektív hulladékgyűjtés, az újrahasznosítás, valamint a komposztálás működő és igen fontos környezettudatos megoldások a hulladék kezelésére, azonban a problémát könnyebb megelőzni, mint megoldani. Ezért kell arra törekedni, hogy minél kevesebb szemetet termeljünk.

Tippek a hulladékmentes életmód bevezetéséhez

A hulladékmentes életmód kialakításához nem kell világmegváltó dolgokra gondolni. Az egyik legfontosabb dolog, hogy a sok műanyag tárgyat kiiktassuk mindennapi használatukból. Műanyag zacskók, csomagolások és palackok helyett használjunk saját vászonból készült szatyrot, fémből vagy fából készült dobozokat és üvegeket. Kérjük ezekbe a tejet, zöldséget, húst és mindent, amire szükségünk van.

Papírtörlők és szalvéták helyett használjunk pamutból készült felmosókat és konyharuhát. Utasítsuk vissza az olykor erőszakos bolti eladók ránk erőszakolni kívánt műanyag csomagolásait, az elvitelre kért kávéra ne tegyünk fedelet, a hűsítőket pedig kérjük szívószál nélkül. Használjunk újrahasznosított anyagokból készült dolgokat és törekedjünk mi is a többszöri felhasználásra. Mosogatáshoz használjunk természetes anyagokat, mint az ecet vagy a szódabikarbóna.

Ha mindezeket a kis változtatásokat lépésről lépésre iktatjuk be a napi rutinunkba, észre sem vesszük és természetessé válnak. És mindezt ugyanilyen természetesen tudjuk továbbadni gyermekeinknek, akikből tudatos, egészséges és a környezetre odafigyelő felnőttek lesznek.

A szelenergia hasznositasa

A szélenergia hasznosítása

Indukciós főzőlap: pro és kontra

Indukciós főzőlap – pro és kontra