in

Energiatakarékosság otthon! Avagy, hogyan veszít energiát a lakása?

Sok ember nem figyel arra, hogy spóroljon az olyan apró dolgokkal, amelyek a lakás fenntartásával kapcsolatosak. Hogyha valaki nem fektet hangsúlyt ezekre az apró dolgokra, egy idő után nem fogja tudni majd számon tartani, hogy miért is olyan magasak a számlák.

Az ezekre a dolgokra való odafigyelés ne kerül túlságosan nagy erőfeszítésbe, és nagyon sokat lehet velük spórolni. Még ha első hallásra nem is tűnik olyan soknak az a havi összeg, amelyet pluszban fizetni kell, ha kiszámoljuk, hosszú távon nagyon sokat kell majd rááldozni. Hogy ez ne történhessen meg, érdemes odafigyelni néhány egyszerű dologra.

Az energiatakarékos villanyégők

A legelső ezek közül az energiatakarékos villanyégők használata. Nagyon sok ember fölöslegesnek tartja ezt, mert a hagyományos körték is tökéletesen ellátják a funkciójukat, amellett, hogy még sokkal kevesebb anyagi rááldozást is igényelnek. Ennek ellenére viszont mégsem ez a helyes választás, mivel, hogyha még pillanatnyilag nagy kiadásnak is tűnik, sokkal jobban megéri, hogyha az ember takarékos égőt választ.

Egyrészt ez azért fontos, mert többet tart, másrészt pedig azért, mert jóval kevesebb áramot fogyaszt. Erről megbizonyosodhat, hogyha figyelemmel követi, és leméri a változásokat. Azonban, hogyha egy kicsit is utána jár, meg fog bizonyosodni arról, hogy ezek a dolgok valóban így is vannak.

Szellőztetés – figyeljen a műanyag ablakokra

A másik hatékony módszer a számlára való kiadások csökkentésére a műanyag ablakokra való odafigyelés. Nagyon lényeges, hogy figyelmet fordítsunk arra, hogy mikor van kinyitva és becsukva az ablak. Ugyanis, hogyha nyitott ablaknál fűtünk, az erre elhasznált energia majdnem kétszerese lesz annak, amelyet amúgy is elhasználtunk volna.

A hideg levegő azt váltja ki, hogy a fűtőtest nagyobb üzemmel működjön, és ez értelemszerűen nagyobb anyagi rááldozással is jár. Ezért, hogyha kellőképpen odafigyelünk erre, megakadályozhatjuk, hogy ez megtörténhessen.

Az otthon szigetelése

Kapcsolódik még egy dolog mindezekhez, mégpedig a ház megfelelő szigetelése. Hogyha odafigyelünk erre is, akkor a minimumra csökkenthetjük a fölösleges energiapazarlást. A lakás sokkal hatékonyabban tartja majd bent a meleget, és sokkal kevesebb pénz megy el a fűtésszámlára is.

Hogyha pillanatnyilag nem is úgy tűnik, sokkal jobb, hogyha az ember figyelmet fordít ezekre a pillanatnyilag jelentéktelennek tűnő dologra, mert nagyon sokat spórolhat vele. Érdemes megfogadnia ezeket a tanácsokat, mert sok energiát spórolhat meg vele.

Hogyan spóroljon energiát az otthonában?

Meleg otthont karácsonyra – a fűtés és a nyílászárók fontossága