in

Földünk tiszta villamos energiájának 25%-át immár a nukleáris energia teszi ki

A Nukleáris Világszövetség (World Nuclear Association) új jelentése szerint az Egyesült Arab Emírségek legújabb atomreaktora 25 százalékra növelte a globális tiszta nukleáris villamosenergia-ellátás arányát.

A világszövetség által közzétett jelentést szerint az atomenergia jelenleg a világ tiszta áramszükségletének mintegy 25 százalékát biztosítja. Ezt a statisztikát részben az Egyesült Arab Emírségek (EAE) Barakah atomerőművében lévő 3. blokk (egy dél-koreai APR-1400-as, azaz koreai újgenerációs reaktor) beindításának köszönhetően sikerült elérni.

A reaktor tavaly októberben állt üzembe és a három jelenlegi reaktor most már az Egyesült Arab Emírségek energiaszükségletének jelentős részét is biztosítja.

A WNA elemzése szerint a világ reaktorai már a hatodik egymást követő évben több mint 2500 terawatt-órányi villamos energiát termeltek. Az Abu Dhabitól 230 kilométerre nyugatra található Barakah atomerőmű jelentős szerepet játszott az európai energiatermelés csökkenésének ellensúlyozásában. A csökkenés részben Oroszország ukrajnai inváziójának volt köszönhető.

Tavaly világszerte hat reaktor kezdte meg az energiatermelést, köztük kettő Kínában, valamint egy-egy Finnországban, Pakisztánban és Dél-Koreában. Nyolc reaktor építése is megkezdődött: öt Kínában, kettő Egyiptomban és egy Törökországban. A WNA jelentése szerint a nukleáris energiatermelés 2022-ben 2545 TWh-t tett ki, ami 100 TWh-val kevesebb, mint az előző évben.

„Az energiapiacokon tapasztalható zavarok, amelyek már azelőtt elkezdődtek, hogy a jelenlegi ukrajnai konfliktus az egekbe repítette a fosszilis tüzelőanyagok árát, előtérbe helyezték az energiabiztonság kérdését, az éghajlatváltozás hatékony kezelése érdekében egyre sürgetőbbé váló gyors szén-dioxid-mentesítés követelményeivel, valamint a fenntartható fejlődés globális céljával, a megfizethető és tiszta energiához való hozzáférés mindenki számára történő biztosításával együtt” – mondta Sama Bilbao y León, a WNA főigazgatója.

Ezt a csökkenést nagyrészt az Európában bekövetkezett jelentős események okozták. Ezek közé az események közé tartoztak a különböző hegesztési javítások és leállások, amelyek 81 TWh-val csökkentették Franciaország termelését. Emellett Németország fennmaradó hat reaktorából hármat 2021 végén leállítottak, és a zaporizzsjai atomerőmű mind a hat blokkját leállították az ukrajnai konfliktus miatt.

A nukleáris energia jövője

Az atomenergia mint életképes energiaforrás megfontolása mellett száll síkra, hogy segítse a fosszilis tüzelőanyagokról való globális átállást. A WNA főigazgatója úgy véli, hogy ezt alaposan meg kellene vitatni az ENSZ közelgő dubaji éghajlat-változási konferenciáján.

„Az egyetlen módja annak, hogy a nukleáris ipar meghallgatásra találjon, ha egységes elképzelést mutatunk be arról, hogy az atomenergiának milyen fontos szerepet kell játszania a nettó nulla, tiszta energiájú jövőben” – mondta León. 

Valóban a szélenergia lehet a jövő forrása?

Mítoszok és Valóság: Az Igazság a Napelemekről