in

A világ legnagyobb környezetvédelmi létesítménye 5 millió tonna szén-dioxidot szívhat el a legkörből évente

Egy amerikai klímatechnológiai vállalat olyan projektet fejlesztett ki, amely évente több millió tonna szén-dioxidot távolíthat el a légkörből.

A CarbonCapture Inc. sajtóközleménye szerint a világ legnagyobb szén-dioxid-leválasztó létesítményének terveit tárta fel Wyomingban, a Frontier Carbon Solutions vezető szén-dioxid-tároló céggel kötött exkluzív partnerség keretében.

„Az inflációcsökkentési törvény elfogadásával, a kiváló minőségű szén-dioxid-leválasztási krediteket kereső vállalatok elszaporodásával és egy bomlasztóan alacsony költségű technológiával most már megvannak a szükséges összetevők ahhoz, hogy a DAC-ot (Direct air capture) megatonnás szintre növeljük az évtized végére” – mondta Adrian Corless, a CarbonCapture Inc. vezérigazgatója és technológiai igazgatója.

„Terveink szerint az első DAC-moduljainkat a jövő év végére helyezzük üzembe, és a kapacitás telepítését olyan gyorsan folytatjuk, ahogy a modulok lekerülnek a gyártósorról. Célunk, hogy a méretgazdaságosságot kihasználva a piacon a legalacsonyabb árú DAC-alapú szén-dioxid-leválasztási lehetőségeket kínáljuk.”

A CarbonCapture által kifejlesztett és hatalmas tömbökben telepített közvetlen levegőleválasztó (DAC) eszközök összekapcsolásával hatalmas mennyiségű szén-dioxidot lehet eltávolítani a környezetből – olvasható a cég leírásában.

A vállalatok azért választották Wyomingot, mert az államban nagy a megújuló és szénmentes energiaforrások kínálata, valamint a szén-dioxid-tárolás szempontjából előnyös működési és szabályozási feltételek állnak rendelkezésre.

Mikor indul a szén-dioxid eltávolító projekt?

A projekt lesz az első olyan légköri szén-dioxid-eltávolító létesítmény az Egyesült Államokban, amely VI. osztályú kutakat használ hosszú távú tárolásra. Várhatóan 2023 végére kezdi meg működését.

A „Project Bison” elnevezésű együttműködési projekt célja, hogy 2030-ig évente ötmillió tonna szén-dioxidot nyeljen el, ami nagyjából annyit tesz ki, mint a London és New York közötti oda-vissza repülőjáratok száma.

„A biztonságos, tartós szén-dioxid-tárolás és a közvetlen levegőből történő leválasztás az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság alapját képezi” – mondta Robby Rockey, a Tailwater Capital portfólióvállalatának, a Frontier Carbon Solutionsnek az elnöke.

Hatékony a szén-dioxid-leválasztás és -tárolás (CCS)?

A szén-dioxid-leválasztási módszerek többsége arra törekszik, hogy a légkörbe ne kerüljön a CO2 legalább 90 százaléka. Ahogy azonban a technológia egyre közelebb kerül a 100 százalékos hatékonysághoz, egyre drágábbá válik, és egyre több energiát igényel a minél több CO2 megkötése.

A fosszilis tüzelőanyagokat égető létesítményekből, például cementgyártókból és szénerőművekből származó szén-dioxidot többféle módon lehet megkötni.

A legjellemzőbb módszer a kipufogógáz hűtését és egy olyan kamrába való szivattyúzását jelenti, amely olyan kémiai „mosókkal” van töltve, amelyek a CO2-molekulákhoz kötődnek.

A leválasztott szenet ezután koncentrálják és tárolják, míg a szénmentes kipufogógázt a légkörbe bocsátják. Két szénerőmű és nagyjából két tucat más hely már alkalmazza a CCS technológiát.

Howard Herzog, az MIT Energy Initiative vezető kutatómérnöke szerint a CCS-programok évek óta 90 százalékos alaphatékonysági célt tűznek ki, mivel a 90 százalék reális cél, és 90 százalékos CO2-eltávolítás szükséges ahhoz, hogy a rendszer kiépítése és telepítése pénzügyileg életképes legyen.

E cél elérése érdekében azonban az erőműveknek jelentősen többet kell fizetniük minden egyes további elnyelt CO2-molekuláért. Ennek eredményeképpen erősebb pénzügyi ösztönzőkre van szükségük a szén-dioxid-kibocsátásuk csökkentéséhez. A szén-dioxid-ár a környezetbe kibocsátott CO2 után kivetett adóval az erőművek számára az ösztönzők egyik módszere lenne.

Kalifornia 100%-ban green, de még mindig távol áll a szén-dioxid-mentes energiafelhasználástól

Az új energiatakarékos F1-es motorszabályok szabaddá teszik az utat a Porsche és az Audi számára a száguldó cirkuszban