in

A házi komposztálás előnyei

Bár a szelektív hulladékgyűjtés az újrahasznosítás és a környezetkímélés egyik innovatív kezdeményezése és lassan, de biztosan terjed a háztartásokban, van, amire nem nyújt száz százalékos megoldást. A legtöbben nem tudják, hogy a szerves anyagokból nyert hulladék aranyat ér, amennyiben nem dobjuk ki egyből a kukába. A zöldségek, gyümölcsök és növényi eredetű maradékokat tökéletesen fel tudjuk használni komposztálásra, ami a talaj számára a legegészsgésebb és legtermészetesebb humuszforrás, hiszen a természetes lebomlás elvén működik. A zöldség- és fűszernövények, gyümölcsfák és virágok mind meghálálják a komposztálást.

Kinek és hogyan érdemes komposztálni?

Akiknek kertjük van, azoknak mindenképp megéri, azonban azok is komposztálhatnak otthonukban, akik csupán az erkélyen nevelt virágoknak vagy palántáknak szeretnének egészséges termőföldet.

Komposztot készíteni lehet mindenből, ami növényi eredetű, és nem csak: zöldség- és gyümölcshulladék, étel- és húsmaradékok – zsír, olaj, szószok, kávézacc, gyomnövények, vágott fű, lomb és gallyhulladék, virágok levele, szára, kipréselt szőlőtörköly, ezen kívül fa- és papírhulladék. Az olyan gyom- és gyógynövények hozzáadásával, mint a csalán, cickafarkfű, kamilla, pitypang javíthatjuk is a komposzt minőségét.

A komposztálási folyamat lépései                                  

A komposztálást egy olyan tartályban érdemes végezni, ami jól szellőzik, hiszen nagyon fontos a komposzt víz és oxigén tartalma. Ennek hiányában könnyen megrothad az egész és azzal már sajnos nem tudunk mit kezdeni. Komposztálási tárolót építhetünk mi magunk is fából, kőből vagy téglából, azonban vásárolhatunk is kifejezetten erre a célra készült tárolókat. Állítsuk fel a kert egy árnyékos helyén, és rétegekben helyezzük el benne az összekevert komposztnak szánt anyagokat; pár hetente érdemes alaposan átforgatni az egészet. Nem szabad túlságosan tömöríteni, hiszen akkor nem éri kellő mennyiségű oxigén. Érdemes felaprítani a nagyobb gallyakat, hogy könnyedén lebomolhassanak. Maga a komposztálási folyamat nagyjából egy év, de rövidebb is lehet. Ha jól végeztük munkánkat, a végeredmény szagtalan, sötét barna színű, könnyen szórható termőföld lesz. Akinek nincs ideje és energiája végigcsinálni ezt a folyamatot, az vásárolhat automata komposztálót, amit akár a konyhában is tárolhat, hiszen mérete megegyezik egy átlagos konyhai szemetesével, és gombnyomásra elkészíti a komposztot a benne tárolt maradékokból.

A geotermikus fűtés fajtái és előnyei!

A szelenergia hasznositasa

A szélenergia hasznosítása