in

A geotermikus fűtés fajtái és előnyei!

A geotermikus energia Földünk saját hője, mely megújuló energiaforrásnak számít. Minél mélyebbre ásunk a földben, ez az hő annál melegebb és átlagosan egy kilométerenként 30°C fokkal nő. Legelterjedtebb formája a termál víz, melyet nagyszerűen fel lehet használni többek között fűtésre. Magyarország pedig bővelkedik termál vízű forrásokban, ezért célszerű, kézenfekvő és praktikus megoldás lehet a geotermikus fűtésre való átállás.

A geotermikus fűtés fajtái

A geotermikus fűtés kialakításához szükség van egy ún. talajkollektorra és egy geotermikus hőszivattyúra, ami kinyeri a földből a szükséges hőt és a légkondicionálókhoz hasonló elven működik.

Ha nagy területen szeretnénk geotermikus fűtésberendezést építeni, akkor ajánlott az ún. talajkollektoros megoldást válaszatani. Ehhez a föld alatt 1-2 méterrel egy csőrendszert kell kiépíteni, amiben kering a geotermikus energia és rá van kapcsolva a hőszivattyúra. Ehhez hazánkban nem szükséges külön engedély, bárki kiépítheti otthonában.

A talajszondás megoldás kisebb területeken is alkalmazható, nagyon energiahatékony, azonban külön engedély szükséges hozzá, mivel 50 vagy akár 100 méterre kell lefúrni a föld alá. Ebben az esetben az innen nyert energiára kapcsolják rá a hőszivattyút.

A természetes vizes hőszivattyús rendszer kiépítése nagyon olcsó és kézenfekvő azok számára, akiknek rendelkezésére áll megfelelő természetes vízforrás.

A leghátrányosabb megoldás a levegős hőszivattyús rendszer, mivel függ a kinti levegő hőmérsékletétől. Bár ez a legolcsóbb megoldás, nem túl praktikus. Fűtéskiegészítésként teszi a legjobb szolgálatot.

A geotermikus fűtés előnyei

Hazánkban kézenfekvő megoldás a számos termál vízforrás miatt, kényelmes és környezetbarát, ugyanakkor biztonságos, nem áll fenn szénmonoxidmérgezés vagy füstgáz veszélye. Hatékony és gazdaságos, mivel nincs szükség kéményre, külön megvásárolt fűtőanyagra és megnöveli lakásunk ingatlanértékét, ráadásul nem kell többé gázszolgáltatói fűtést igénybe vennünk és fizetnünk az óriási fűtésszámlát.

Ezzel a módszerrel nagyjából felére csökkennek a fűtési kiadásaink, ráadásul államilag támogatott. A környezetbarát hőszivattyűs rendszerek kiépítésére állami támogatás igényelhető. A geotermikus fűtés évtizedekre történő befektetés, ezért megéri nagyobb összeget rászánni, ami nagyjából öt éven belül megtérül.

Megszokásokból adódó energiapazarlás

A házi komposztálás előnyei