in

Bambusz parketta és lakberendezés

A környezet védelmét is szem előtt tartó lakásfelújítók számára a bambusz parketta a legideálisabb választás. Mint természetes anyag ugyanis nemcsak mentes a műanyagoktól, de gyártása és az alapanyag kitermelése Földünk erdőállományára is tekintettel van.

Első nekifutásra azt gondolhatnák, hogy a bambusz parketta keményfa parketták közé sorolható, ám ez nincs így. A technológia alapanyaga ugyanis a fűfélék családjába tartozik. Az alapanyag kémiai összetétele lehetővé teszi, hogy az ellenálljon a szobák padlózatára időnként kifröccsenő víznek.

Azáltal, hogy keménységéhez képest kifejezetten rugalmas anyag a magas hőmérsékletnek és az ingadozó páratartalom által előidézett körülményeknek is ellenáll. A más fa alapú járólapokkal ellentétben tehát nem kell tartanunk ázás esetén a padlóburkolat felpúposodásától.

Utóbbi tulajdonság értéke pedig a jövőben csak növekedni fog, ugyanis a mai lakásokban nem ritka a 60-65 %-os páratartalom is. Keveset írnak róla, de a bambusz parketta kiválóan ellenáll a legkülönbözőbb fában élő rovarok kártételeinek is.

Más fából készülő járólapokhoz hasonlóan igény szerint ez az alapanyag is színezhető, pácolható, felületkezelése számos más módon kivitelezhető. Igaz, kétségtelenül nem a legolcsóbb alapanyagok közé tartozik, a lakásukban alkalmazók előnyös tulajdonságainak köszönhetően eddig még nem csalódtak benne.

Ha nyár akkor felforrhat a hűtővíz!

Biciklis városok-élj zölden!