in

A fogyasztásmerőkkel kapcsolatos tudnivalókra figyelmeztet az energiahivatal

Kiadványban hívja fel a figyelmet a fogyasztásmérő órákkal és ellenőrzésükkel kapcsolatos tudnivalókra a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

A MEKH keddi tájékoztatása szerint a felhasználók nagy része nincs tisztában a villany-, a gáz- és a vízóra ellenőrzésével, cseréjével kapcsolatos szabályokkal, a szolgáltató és a fogyasztó jogaival, kötelezettségeivel.
A fogyasztónak kötelessége megóvni a nála elhelyezett mérőórákat a sérülésektől – hívták fel a figyelmet.

A hivatalhoz érkező panaszok jelentős része azzal kapcsolatos, hogy a közműszolgáltató szabálytalan vételezést állapít meg, ami miatt a fogyasztót magas összegű kötbér megfizetésére szólítja fel.

Ha a szolgáltató ellenőrei szabálytalan vételezés gyanúját állapítják meg, jegyzőkönyv felvétele mellett a mérőórát leszerelik és megvizsgálják. A közlemény szerint fontos, hogy a fogyasztó vagy képviselője végig jelen legyen az ellenőrzéskor, hogy a jegyzőkönyvben ő is rögzíthesse észrevételeit.

A MEKH kiadványa nem csak arra hívja fel a figyelmet, hogyan kerülhető el a szabálytalan vételezés gyanúja, hanem azt is megmutatja, mi a teendő, ha a szolgáltató eljárásával a fogyasztó nem ért egyet, a szabálytalan vételezést nem ismeri el.

A kötbér magas, több százezer forint is lehet, de a szabálytalan vételezés legnagyobb kockázata az, hogy élet- és balesetveszélyes – hangsúlyozta a MEKH.

Az Óvja mérőóráját! című tájékoztató kiadvány hamarosan elérhető lesz elektronikusan is a hivatal honlapján, nyomtatott példányait pedig megtalálhatják majd az érdeklődők a MEKH ügyfélszolgálatán, illetve a kormányhivatalokban.

(MTI)

Velünk élnek, tegyünk ellene!

Kényelem a hálószobában