in

Napvihar riasztás – Szombaton geomágneses vihar „találja” el a Földet

swpc.noaa.gov

A NOAA Space Weather Prediction Center (SWPC) vagyis az amerikai űr időjárás megfigyelő központ szerint január 15-én, szombaton valószínűleg egy G1 osztályú geomágneses vihar éri a Földet.

Az SWPC legfrissebb adatai szerint a hatászóna elsősorban a 60 fokos geomágneses szélesség pólusa felé halad. 

Kisebb villamosenergia-hálózati rezgések lehetségesek ezen a helyen a Földön. Lehetséges, hogy kis mértékben befolyásolja majd a műholdak működését is a Föld körüli pályán.

A szokásosnál fényesebben ragyoghat a Föld az északi féltekén és ennek eredményeként a sarki fény a magas szélességi fokon is látható lehet.

swpc.noaa.gov

A geomágneses vihar károsítja az elektronikát és a rádiókommunikációt

A Weather Boy szerint az előrejelzők a DSCOVER és az ACE műholdak adatait felhasználhatják annak meghatározására, hogy az erős napszél mikor éri el a Földet. Néhány jellemzőt keresnek az adatokban, hogy meghatározzák, mikor éri el a megerősített napszél a Földet.

Ezek a napviharok jelentős károkat okozhatnak az elektronikában, az elektromos hálózatokban, valamint a műhold- és rádiókommunikációban is, amellett, hogy látványos sarki fényt hoznak létre.

A National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) és a National Weather Service (NWS) felelős az „űridőjárásért”, valamint az időjárás-előrejelzésekért. 

Az Űridőjárás-előrejelző Központ hivatalos űr-időjárási riasztási és figyelmeztető forrásként szolgál. A magánvállalkozások és más szervezetek azonban figyelik és előrejelzik is az űridőjárást (SWPC).

Hogyan hat a nagy geomágneses vihar az emberekre

A történelem szerint 1859. szeptember 1-jén és 2-án nagy geomágneses vihar sújtott a Földre. A 10. napciklus okozta a „carringtoni eseményt”. 

Az 1859-es esemény során egy óriási napszél érte el a Földet és hatalmas geomágneses vihart okozott. A legnagyobb volt amelyet valaha is rögzítettek olyannyira, hogy a kaliforniaiak azt hitték, hogy a Nap korábban kelt fel.

A sarki fény hatalmas ragyogása miatt az Egyesült Államok északkeleti részén az emberek éjszaka újságot olvashattak. A vihar súlyossága miatt az emberek egészen Hawaii-ig és Dél-Közép-Mexikóig láthatták az égbolton az aurórát.

Az esemény súlyos elektromos és kommunikációs vezetékhibát okozott; A távirati hálózatok világszerte megszakadtak és több távírót is áramütés érte.

Napelemes rendszer vásárlás előtti fontos kérdések és hasznos tippek

A Toyota megtalálta a módját a hidrogén egyszerű hordozására egy prototípus „patron” formájában