in

Kalifornia 100%-ban green, de még mindig távol áll a szén-dioxid-mentes energiafelhasználástól

Az Észak amerikai Kalifornia állam múlt hónapban átlépte az energiafelhasználás fogyasztói igényeit és több energiát termelt, mint amennyire szüksége volt, pusztán a megújuló energia kapacitását felhasználva – írja a CleanTechnica.

A világ országai ambiciózus célokat tűztek ki maguk elé a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére a következő néhány évtizedben. A megújuló energiaforrásokra való átállás azonban nem ilyen egyszerű, ezért holisztikusan kell megtervezni.

Köztudott, hogy a megújuló energiaforrások szórványosak, és hatással vannak a napszakokra és az évszakokra. Tehát a megújuló energiára való átállási tervnek több változót is figyelembe kell vennie és magában kell foglalnia a redundanciákat, hogy ne legyen fennakadás.

Kalifornia megtette az első lépést az energia jövője felé!

Kalifornia megújuló energiaforrásokra való átállása jó keveréke volt a kormány politikájának, valamint a közvélemény tudatosságának és elfogadásának. 

Az amerikai állam nemcsak több megawattos méretű napelem farmokat hozott létre, hanem az épületek napelemes tetőinek felszerelését is elősegítette.

Az állam megújuló energiára irányuló törekvése eddig több mint kielégítő eredményt hozott. Ám az év eleje óta az áramtermelés a 100 százalékos mérföldkőre törekszik, sőt, nem egyszer közel került hozzá. Május 3-án, amikor a mérföldkő megvalósulását feltételezték, a részletes számítások kimutatták, hogy a termelés a teljes kereslet mindössze 0,13 százalékával maradt el.

Néhány nappal később azonban a termelés jócskán átlépte a határt, amikor meghaladta az akkori teljesítményigényt. 

Az állam egy ilyen eshetőségre is felkészült azzal, hogy hálózati méretű akkumulátorokat telepített energetikai infrastruktúrájába.

Kalifornia útja a megújuló energia felé sem volt zökkenőmentes. Az állam, amely a múltban a vízenergiára támaszkodott, tavaly kénytelen volt leállítani az Oroville-tónál lévő vízerőművét, miután a vízszint drasztikusan csökkent és nem volt elegendő a villamosenergia-termeléshez.

Az éghajlatváltozás okozta szárazságot átélt államnak ezt a kudarcot túl kellett lépnie, ugyanakkor olyan innovatívabb projektek előtt is kikövezte az utat, mint a napelemek felállítása a tavakon, hogy energiát termeljenek és megóvják a vizet a párolgástól.

Bármennyire is szeretné az állam energiájának nagy részét megújuló energiaforrásokból előállítani, jól tudja, hogy a fosszilis tüzelőanyagokkal való felhasználás még korántsem ért véget. A gázüzemű erőművek továbbra is működnek az államban, különösen éjszaka, amikor a napelemekből történő energiatermelés nullára csökken.

Míg Kalifornia közelmúltbeli mérföldköve mindenképpen ünneplést érdemel, hosszú út áll még előtte, amíg teljes mértékben szén-dioxid-mentes energiafelhasználó lesz.

A Toyota megtalálta a módját a hidrogén egyszerű hordozására egy prototípus „patron” formájában

A világ legnagyobb környezetvédelmi létesítménye 5 millió tonna szén-dioxidot szívhat el a legkörből évente