in

Így lesz a műanyag hulladékból fa mintás kerti bútor!

RUDY SCHIEDER

Mivel a faanyagok iránti globális kereslet továbbra is az egekbe szökik, itt lenne az ideje alaposan átgondolni a fa alternatíváinak használatát is. 

Az egyik ilyen a műanyag hulladék, amely már számos üzletember fantáziáját mozgatta meg, de talán a sikerhez még kell valami más is.

A Polywood vállalat is hasonlóan gondolkodik és a gyárat megfigyelve komoly terveik vannak a műanyag hulladék újrafeldolgozásával és a környezetvédelem még jobb megalapozásában is.

A válallkozás újrahasznosított műanyagot (főleg tejeskannákat) vesz, „faanyaggá” változtatja, és kültéri kerti bútorok megalkotására használja fel.

Az ötlet egyáltalán nem egyedi, hiszen mások is próbálkoztak már hasonlóval, de mindenképpen szót érdemel a kezdeményezés a környezetvédelem szempontjából. 

Ami viszont kiemelendő, hogy műanyag fűrészárukká változtatják a műanyagot, amelyből idővel bútorokat készítenek csakúgy mint a fából.

„Az újrahasznosított műanyag azért fontos, mert az anyagok jellege – végtelen számban felhasználható” – mondja Doug Rassi, a Polywood alapítója és vezérigazgatója. 

“Átdolgozható és soha nem kell ezeket az anyagokat kidobnia.” – folytatja.

A Polywood az Egyesült Államok újrahasznosító központjaiból szerzi be az alapanyagot” – mondja Bryce Glock, a Polywood kiskereskedelmi értékesítési vezetője. Ezután kezdődik a munka.

A műanyag hulladéktól a fa mintás kerti bútorig

RUDY SCHIEDER

Először a gépek feldolgozzák, tisztítják, pelyhesítik és pelletezik a műanyag hulladék bálákat. 

Ezután a porszívók a pelleteket raktározó silókba helyezik, amíg készen állnak az extra anyagok bekeverésére, mielőtt Polywood fűrészárukká válnának. 

Mielőtt a dolgozók levághatnák a deszkákat, festékkel kell őket színezniük és (fűtőberendezésben) formázniuk, hogy megfeleljenek az adott bútorok méretéhez.

Ezután a táblák hűtőtartályokon mozognak végig, végül egy CNC-gép vágja le őket. 

Az utolsó lépésben a Polywood munkatársai becsomagolják a darabokat, és előkészítik őket a szállításra.

Rassi reméli, hogy a Polywood termékei azt mutatják, hogy a műanyagok mindig új életre kelhetnek és nem kell hulladéklerakókba vagy a tengerbe kerülniük.

Miért van szüksége a jövő globális energia-rendszereinek a mesterséges intelligenciára?

Go Zöld – Miért elkerülhetetlenek az elektromos repülőgépek?