in

Energiatakarékosság és árnyékolás

Egy épület árnyékolása alapvetően meghatározza, az energiafelhasználás mértékét. De hogyan? Íme, néhány példa.

Kevesen vannak tisztában azzal, hogy a régi magyar parasztházaknak miért volt gang-része. Nos, a válasz egyszerű. Alacsony napállás esetén, azaz télen a nap besütött az ablakokon, és melegítette a házakat. Nyáron viszont, magas napállás esetén az előtető árnyékot vetett, így hűsen tartotta a házat.

Ez olt az oka annak is, hogy az ablakok elé lombhullató fát ültettek. Télen, amikor nem volt levél, besüthetett a nap, a nyári forróság idején viszont a fa árnyékot vetett. Ugye milyen egyszerű? Ezt a logikát kell hasznosítani napjainkban is. Persze nekünk már néhány modern eszköz is rendelkezésünkre áll.

Sőt, a paraszti kultúra bölcsességével szemben mi már high-tech kütyükkel is rendelkezünk. Hogy melyik a jobb, azt mindenki döntse el magában, de íme, néhány példa:

Motoros redőny applikációval

Ennek lényege, hogy a redőnyre egy apró motort szerelnek, amely programozható és szenzorokkal is ellátható. A redőny így képes érzékelni, ha erős a napsütés, vagy viharos időjárás van és leengedheti a redőnyöket. télen viszont éppen akkor nyit ki, amikor besüt a nap. Ezzel a módszerrel hihetelen megtakarítás érhető el, legyen szó légkondiról, vagy fűtésről, és bármilyen hihetetlen, ez a modern, motoros redőny már idehaza is könnyedén megvásárolható.

Passzív házak

Ezt a témát nem kell túlmagyarázni. Ma m már gond nélkül létesíthetőek olyan házak, amelyek nem hogy fogyasztják, hanem éppen ellenkezőleg termelik az energiát. Ehhez nincs másra szükség, mint jó szigetelésre, talajkollektorokra, és néhány napelem panelre. Ma már világszerte egyre több az ilyen pozitív energiamérleggel rendelkező ház.

600 tonna radioaktív anyag utána nyomoznak Fukusimaban

Takarékoskodjon a vízzel!