in

Energia és környezet

A rendszerváltás környékén a zöld gondolat abszolút újdonságnak számított. Alig volt könyv a piacon ebben a témában. Gyakran a hazai zöld szervezetek szervezték meg és fordították le a külföldi zöld szervezetek ismeretterjesztő kiadványait. Nem volt ez másképpen a energiatakarékosság terén sem.

Közel egy évtizeden keresztül igen komoly hiány volt az ismeretterjesztő kiadványok terén. Eben hozott igazi áttörést az energiaklub kiadványa, amelyet a Reflex Környezetvédelmi szervezettel közösen adtak ki. Az Energiáról okosan egy kis füzetke volt, néhány tucat oldalas csupán, de hiánypótló, és egyedülálló a maga nevében.

A kiadványban ugyanis rengeteg olyan tipp és ötlet volt, hogy miként tehetnénk otthonunkat zöldebbé, azáltal, hogy takarékoskodunk az energiával. A könyve egy-egy tippre néhány bekezdés terjedelemben tért ki, de ennyi épp elég volt azt bemutatni. Így nagyon sok ötlet sorakozott egymás után.

Szerencsére a 2000-es éveket követően a nagy könyvkiadók is elkezdtek piacot látni az energiatakarékosság-megújuló energiák területén és egyre több ilyen jellegű kiadvány és könyv jelent meg a könyvesboltok polcain. Ebben egyik úttörő volt az Energiatudatos Építészet c. könyv, amely 1999-ben jelent meg. Azóta újabb kiadásai is napvilágot láttak ennek a napszerű könyvnek.

Ma már száz számra kaphatóak a piacon ilyen és hasonló könyvek, de az úttörő kiadványok megjelenés és szerepe mindig kulcsfontosságú. Érdemes rájuk emlékezni!

Az arany és ezüstbányászat energiaigénye

Brüsszel új kibocsátás csökkentési célértékeket írna elő a tagállamok szamara