in

Döbbenetes ábra a fotovoltaikus rendszerek terjedéséről

A zöld sajtó a napokban kapott fel egy 2015-ös ábrát, ami aztán megjelent idehaza is, és olyan nagy médiumok hozták le , mint a 444.hu vagy az index.hu Nem véletlenül. Az ábra a fotovoltaikus rendszerek robbanásszerű terjedését írja le.

1975-ben egy watt előállítására képes napelemtábla ára 120 dollár volt. Nem véletlen, hogy az akkor teljes kapacitás mindössze 2 MW volt. Ezzel szemben 2015-ben már több mint 64 ezer MW kapacitás állt a rendelkezésre, és az ár 0,61 dollár volt.

A fotovoltaikus rendszerek ára, tehát 200-ad részére esett vissza, és ezzel párhuzamosan a kiépített napelem kapacitás 32 ezerszeresére nőtt. Elképesztő számokról beszélünk!

Érdekes módon az árcsökkenés sokáig alig hatott a napelemes rendszerek terjedésére, majd 2005 táján történt „valami, amitől kezdve először lassan, majd exponenciális mértékben kezdett növekedni a napelemes kapacitás világszerte.

Ez a „valami” vélhetően több tényezőből állt össze. Az egyik tényező, hogy a napelemek ára ekkor csökkent olyan alacsonyra, hogy az már képes volt felvenni a versenyt a hagyományos energiahordozókkal. A másik fontos tényező pedig a 2000-es évek közepén bekövetkezett olajárrobbanás volt, ami többszörösére emelte a kőolaj árát.

Ez a két tényező együttesen már piacképessé tette a fotovoltaikus rendszereket. Harmadik tényezőként lehetne megemlíteni Kína piacra lépését. Kevesen tudják, de ma Kína adja a napelem beruházások harmadát.

Az ábráról az is leolvasható, hogy az exponenciális növekedésben a 2012 táján volt egy megtörés. ez amiatt következhetett be, hogy a kőolaj világpiaci ára ekkor rendkívüli mértékben visszaesett. E mögött a gazdasági váláság és az amerikai palaoolaj-forradalom áll. De szerencsére ez csak pillanatnyi megtorpanás volt. Ma már – részben köszönhetően a korábbi exponenciális fejlődésnek és a pozitív tapasztalatoknak, a napenergia fejlődését nem lehetett megállítani.

Mára ugyanis a megújuló rendszerek, és ez fokozottak igaz a villanyáramot elállító napelemekre már az olcsó kőolaj ár mellett is versenyképesek. Ez pedig nagyon fontos hír, és mutatja azt is, hogy a megújuló energiák támogatása mennyire fontos. Ha ugyanis a fejlesztések csak néhány éves elmaradásban lettek volna, talán a palaolaj-forradalom és a gazdasági válás miatt el sem indulhatott volna az az növekedés, ami a 2005 táján beindult.

Már azonban nem kérdés, hogy a jövő energiája napelem alapú lesz. A napokban jelentette be Norvégia, hogy 2025-től az országban már nem lehet forgalomba helyezni benzines, vagy dízel járműveket. Maradnak tehát az elektromos autók. Ez pedig újabb fordulatot hozhat és tovább növelheti a fotovoltaikus rendszerek iránti igényt.

Érdemes még azt is megemlíteni, hogy a szélenergia terjedése hasonló ütemű, mint a napenergiáé, bár kétségtelen, hogy a versenyben jelenleg a napenergia áll az élen. Ez többek között annak is köszönhető, hogy földrajzilag sokkal jobban és nagyobb területeken alkalmazható, mint a szélenergia.

Távhőszolgáltatókat bírságolt az energiahivatal

Újabb földalatti kamrát nyitnak jövőre a Bátaapáti radioaktívhulladék tarolóban