in

Befőttek konzervek tárolása otthon-Élj zölden sorozatunk!

Élj zölden sorozatunkban tippeket osztunk meg, hogyan élhetünk zöldebben otthonunkban.

A befőtteket, lekvárokat, savanyúságokat sokan tároljuk otthonunkban, ám nem mindegy mindezt hogyan tesszük. Ezeket az üvegeket érdemes mindig a lakás leghűvösebb pontján tárolni. Fűtött helyiségbe soha ne tegyünk befőtteket, lekvárokat, hiszen nagyon gyorsan romlásnak indulnak.

Ha a konyha állandóan használva van és nap, mint nap megy a sütő akkor biztosak lehetünk abban, hogy 2-3 hónap alatt az itt tárolt befőttek tönkremennek és odavész a rengeteg munka. Inkább tegyük ki egy jól szellőző garázsba az összes konzervet, befőttet. Sokan nem nagyon törődnek a befőttek elkülönítésével, pedig sokkal átláthatóbb, hogy mink van, ha egy helyre tesszük őket.

Az sem ördögtől való, ha egy külön polcot alakítunk ki erre a célra. Viszont nagyon figyeljünk oda, hogy ez a polc mindenképpen legyen a falhoz rögzítve. Egy szimplán álló polcrendszer a nagy súly, vagy egy rossz mozdulat miatt fel is borulhat. Ha nem lehetséges a polc rögzítése, akkor a két első lába alá helyezzünk éket, ami a falhoz szorítja.

A polcokra mindig terítsünk papírt, hiszen a papírt ki lehet egy mozdulattal cserélni, de a polcot lesikálni azért mégis nehezebb. Ha mi magunk teszünk el mindent és nem anyu vagy a nagyi küldi, akkor lehetőségünk van az üvegek között egy rendszert is kialakítani.

A savanyúságokat 2 és 1 literes üvegekbe tegyük, a befőtteket háromnegyed literesbe, lekvárokat és zöldségeket pedig fél literesbe. Ha felcímkézzük az üvegeket és még az elrakás dátumát is ráírjuk, akkor nagyon precízek vagyunk.

Ha pedig még nem vagyunk járatosak a befőzés rejtelmeiben az alábbi linken rengeteg befőtt recept olvasható. Ne feledjük az vagy, amit megeszel!

Egészségesebb a fa játék mint a műanyag

Távhőszolgáltatókat bírságolt az energiahivatal