in

Az Európai Bizottság bemutatta az új éghajlatvédelmi stratégiáját

Az Európai Bizottság bemutatta azt az új éghajlatvédelmi tervet, amit 2030-ig kíván megvalósítani. A stratégia a korábban tervezett 40% helyett 55%-kal csökkentené az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását az Európai Unióban.

Az Európai Parlament ülésén, az EU helyzetét értékelő beszéd keretében ismertette az új tervet a brüsszeli testület elnöke, Ursula von der Leyen. Az új stratégia a klímavédelmi jogszabály módosítását irányozza elő a küszöb 55%-ra történő megemelésével.

Az európai zöld megállapodásért felelős uniós biztos, Frans Timmermans a sajtótájékoztatón elmondta, hogy céljuk nem az, hogy a Földet megmentsék, hanem, hogy az emberiség jövőjét megmentsék a Földön.

Kiemelte: “Új, élhető és hosszú távon fenntartható körülményeket, új munkahelyeket kell teremtenünk a következő nemzedékek számára.” A 2030-ra megvalósítani tervezett 55%-os károsgáz-kibocsátás csökkenés egyenes út lenne az éghajlat-semlegesség eléréséhez, melyet 2050-re igyekeznek megvalósítani. Ezzel csökkenének az energiaimport költségei, javulna a levegő minősége és csökkennének az egészségügyi kiadások is. Összességében tehát fellendülne a gazdaság.

Kadri Simson energiaügyi biztos kifejtette, hogy az energiaágazat kulcsfontosságú szerepet fog betölteni az 55%-os csökkenés elérésében, hiszen ebből származik az Európai Unió kibocsátásának háromnegyede. A tervek szerint 10 éven belül a villamosításnak el kell érnie a 30%-ot, a közlekedésben a megújuló energiaforrások arányának a 24%-ot, az energiahatékony épületfelújítások és -korszerűsítések számának meg kell kétszereződniük, az olajfogyasztásnak harmadával, a gázfogyasztásnak pedig negyedével kell csökkennie.

“Ez óriási változás, de az eddigi felmérések alapján kivitelezhető.” – mondta. A biztosok beszámoltak arról is, hogy 2021 júniusáig előterjesztik a jogalkotási javaslatokat a tervvel kapcsolatban.

A tagállamok vezetőinek és az Európai Parlamentnek még rá kell bólintaniuk a bizottság javaslataira, melyek feltehetően ellentétben állnak azon országok érdekeivel, melyek gazdasága a szénkitermelésen alapul. Prága már bejelentette, hogy Csehország biztosan nem tudja teljesíteni az elvárásokat, Lengyelroszág szerint pedig “nyugtalanító” a kvóta.

A környezetvédelmi szervezetek viszont még ennél is nagyobb célkitűzéseket várnak a bizottságtól. Szerintük legalább 65%-os csökkenést kellene előirányozni 2030-ra az éghajlat-semlegesség mielőbbi eléréséhez.

Forrás: MTI

Új elektromos autóbuszt teszteltek a forgalomban Budapesten

A repülő autó hamarosan valósággá válik?