in

Az elmúlt évtizedekben legkevesebb 28 fajt sikerült megmenteni a kihalástól

Legalább 28 emlős- és madárfajt sikerült megmenteni a kihalástól 1993 óta a természetvédelmi akcióknak köszönhetően – számolt be róla a brit Newcastle-i Egyetem és a BirdLife International friss kutatása.

A nemzetközi kutatócsoport a Conservation Letters című tudományos lapban osztotta meg a becslések eredményét.

A megmentett fajok között többek között megtalálható a Puerto Ricó-i amazon (Amazona vittata), az ibériai hiúz (Lynx pardinus), a fekete gólyatöcs (Himantopus novaezelandiae), a Przsevalszkij ló Equus ferus przewalskii) és a Myrmotherula snowi nevű madár is.

A tudósok szerint 7-16 emlősfaj és 21-32 madárfaj kipusztulását sikerült megelőzni 1993 óta.

A beszámoló megemlíti a leggyakoribb intézkedéseket, melyek hozzájárultak a különböző fajok megmentéséhez. 21 madárfajt sikerült megmenteni az invazív fajok kontrollálásával, 20 fajt az állatkertekben és a gyűjteményekben végzett munkával és 19 fajt az élőhelyek fokozott védelmével.

14 emlősfajt új törvények és intézkedések meghozásával, 9-et az élőhelyre történt ismételt betelepítéssel és az állatkertekben, gyűjteményekben történő gondozással sikerült megmenteni.

A kutatást a BirdLife nemzetközi szervezet, a Londoni Zoológiai Társaság és a római Sapienza Egyetem együtt végezte. 137 szakértőtől gyűjtöttek információkat a legveszélyeztetettebb emlős- és madárfajok populációinak méretéről, fenyegetettségükről, valamint a megmentésüket célzó intézkedésekről. Ezeket összevetve becsülték fel, hogy az adott faj kihalt volna-e ezek nélkül.

Az eredmények azt mutatják, hogy az intézekdések nélkül a kihalási ráta 3-4-szer lett volna nagyobb.

Forrás: MTI

A repülő autó hamarosan valósággá válik?

A Porsche szintetikus üzemanyagokkal tervezi megmenteni a belsőégésű motorokat