in

A méltányos kereskedelem

A méltányos kereskedelem, vagy nemzetközileg is mindenhol ismert és használt nevén a fair trade kereskedelem lényege, hogy a fejlődő országok termelőit, a banán- vagy kávészemszedő munkásokat és az ő munkájukat, illetve munkakörülményeit méltányosabb módon megbecsüljük, támogassuk és megfizessük. Ez a szemléletmód meghatorozó módon kiterjed a környezetvédelemre is, hiszen az eladott termékek bevételének egy részét arra fordítják, hogy környezettudatos munkakörülményeket teremtsenek.

Fenntartható fejlődés

A fair trade termékek drágábbak az átlagos termékeknél, hiszen az a többlet, amit kiszabnak rájuk, a termelők gazdasági, szociális és ökológiai megsegítését szolgálja. Európában kevésbé elterjedt, hiszen az itt megtermelt és kidolgozott termékek munkakörülményei viszonylag jók és megfelelnek a méltányos kereskedelmi szemléletmódnak, így nincs szükség további támogatásokra. Nem úgy, mint a fejlődő országokban.

Aki fair trade termékeket vásárol, az garantáltan jóminőségű, kézműves élelmiszerekhez jut hozzá és biztos lehet abban, hogy a felár társadalmi célokat szolgál, a szegény országok kemény munkával boldogulni próbáló munkásainak megélhetését biztosítja. Számukra ez a támogatás biztonságot, hosszú távú tervezhetőséget és a mindennapi betevőt biztosítja.

Hazánkban a legnépszerűbb fair trade termékek között szerepel a kakaó, kávé, csokoládé. Más nyugat-európai országokban népszerű még a banán, a méz és az arany is. A világon nagyjából ötven millió ember megélhetését jelenti a kakaótermesztés, 125 millióét pedig a kávé. Aki fair trade kakaót vagy kávét vásárol, az ezeket az embereket támogatja.

Környezetvédelmi szempontok

Banántermesztésből szintén rengeteg család él; Latin-Amerika és a Karibi térség első számú exportcikke a banán és a világ minden tájára innen szállítják a gyümölcsöket. Azonban a banánszedő munkások munkakörülményei sokszor embertelenek. Bár törvény írja elő Costa Ricában például, hogy permetezés ideje alatt a munkások nem tartózkodhatnak az ültetvényeken, ezt sok esetben a munkavezetők nem tartják be.

A permetezés nem csupán a környezetre nagyon káros, de az emberek egészségére is. Az ültetvényeken élő emberek nem tudják kikerülni a permettel való érintkezést, az bekerül ivővizükbe, beivódik veteményeskertjeik földjébe és megbetegíti őket. Mi több, a banánok csomagolása és átmosása közben a permetlé bekerül a talajba és az élő vizekbe, kárt téve a környezetben.

A fair trade szemlélet többek között ezt próbálja megakadályozni a szükséges óvintézkedések megtételével és az egészséges munkakörülmények megteremtésével, amivel megőrzi az emberek egészségét és méltóságát, valamint a környezet tisztaságát is.

Mit jelent az ökológiai lábnyom fogalma?

Mit jelent az ökológiai lábnyom fogalma?

Így neveljünk energiatakarékos és tudatos gyerekeket

Így neveljünk energiatakarékos és tudatos gyerekeket